Familie Miranda Zitman vertrouwde Bart B.: 'Hij huilde mee als dat zo uitkwam'

© Facebookprofiel Miranda Zitman
SOEST - "Voor mij is Bart B. de moordenaar van mijn dochter, die haar op weerzinwekkende wijze heeft verminkt." Aan het woord is de moeder van Miranda Zitman in de rechtszaal in Utrecht. Nu ze B. in het beklaagdenbankje ziet zitten begrijpt ze niet hoe ze die man zo lang heeft kunnen vertrouwen.
De dood van Miranda Zitman is vandaag het onderwerp van een rechtszaak tegen haar levenspartner Bart B. De 52-jarige kapster uit Soest verdween eind december 2018 spoorloos. Bijna vier maanden later bleek dat B. haar lichaam in stukken had gezaagd en op meerdere plaatsen had verstopt.
Het Openbaar Ministerie denkt dat B. haar heeft gedood en zich haar geld heeft toegeëigend. B. beweert sinds zijn aanhouding vorig jaar april dat Miranda van de trap is gevallen. Hij geeft alleen toe dat hij verkeerd heeft gehandeld door haar lichaam te verbergen en te doen alsof ze was vertrokken.

AFSCHEIDSBRIEF

Na een ochtend waarin de rechters en de officier van justitie B. stevig aan de tand voelden kregen de nabestaanden van Miranda 's middags de gelegenheid om het woord te voeren. Miranda's moeder vertelde hoe moeilijk het was toen de twijfels over het lot van haar dochter toenamen. Miranda had aangekondigd naar een oude vlam in Canada te gaan, maar na verloop van tijd kwam er een onverwachte afscheidsbrief waarin ze schreef dat ze in het buitenland verliefd was geworden op een vrouw.
Bart B. in de rechtszaal vandaag.
Bart B. in de rechtszaal vandaag. © Nicole van den Hout
Op 21 januari deden haar familieleden aangifte van vermissing. Wat steekt is dat de politie in hun ogen hun aanvankelijke zorgen niet serieus heeft genomen. Miranda had immers een brief achtergelaten? Die brief blijkt achteraf geschreven door Bart B., de man waar Miranda haar relatie mee wilde beëindigen.

TWIJFELS OPZIJ

B. hield regelmatig contact met de familie van Miranda en kon zo peilen hoe geloofwaardig zijn verhaal nog was. Miranda's familie bleef tegen beter weten in hopen dat Bart B. de mogelijke vermissing met een beloofd eigen onderzoek zou oplossen en zette de eigen twijfels maandenlang opzij.
Pas drie maanden later, toen B. hoorde dat Miranda's vader en moeder DNA hadden afgestaan om de gevonden romp te kunnen identificeren, besloot hij naar de politie te stappen. Hij vertelde dat Miranda van de trap was gevallen en dat hij haar lichaam had verminkt om het daarna op verschillende plaatsen achter te laten.

'GEBOREN ACTEUR'

En al die tijd had B. gedaan alsof hij van niets wist, zei advocaat Dineke Postma namens de familie. Hij zou zelfs hebben meegehuild als dat zo te pas kwam. Een geboren acteur en een geboren leugenaar, zo omschreef Miranda's broer Bart B. Hij ziet in de gruwelijke verminking en het plaatsen van de lichaamsdelen een aanwijzing voor een rituele moord. Volgens hem had B. geldproblemen en heeft hij de moord lang van tevoren beraamd. Na de dood van Miranda zou hij met haar persoonsgegevens en inlogcodes 116.000 euro hebben bemachtigd.
Zolang B. nog niet is veroordeeld kan hij bovendien nog altijd erven van zijn overleden partner. In januari liet de familie daarom beslagleggen op de bezittingen van Miranda en Bart B. Miranda's moeder en broer zijn de rechtmatige erfgenamen, betoogde advocaat Postma vanmiddag. Bovendien moet B. het weggenomen bedrag terugbetalen. Vanmorgen liet B. zelf ook al weten af te zien van een eventuele erfenis.

STRAFEIS

Bart B. blijft volhouden dat hij Miranda niet heeft gedood. Morgen formuleert de officier van justitie een strafeis voor zijn betrokkenheid bij de dood van de kapster, het verminken en verbergen van haar lichaam en het overboeken van haar geld. Dan komt ook de advocaat van B. aan het woord. De rechter zal op 3 juli om 10.30 uur uitspraak doen.
De rechtszaak wordt morgen om 9.30 uur hervat. Verslaggever Riks Ozinga zal onder meer via Twitter verslag doen van de voortzetting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.