SNS schrapt banen, bonussen en dividend

UTRECHT - Bankverzekeraar SNS Reaal in Utrecht schrapt nog eens 150 arbeidsplaatsen om kosten te reduceren.
De top van het financiële concern krijgt geen bonussen toebedeeld en beleggers ontvangen geen dividend. Die maatregelen treft SNS Reaal wegens een fors verlies in het afgelopen jaar. SNS Reaal publiceerde donderdag zijn cijfers over wat scheidend topman Sjoerd van Keulen een "buitengewoon slecht" vierde kwartaal noemde. Het in 1997 door een fusie ontstane financiële concern boekte voor het eerst in zijn geschiedenis een verlies.
Het jaarverlies bedroeg ruim 500 miljoen euro. Dit was veel groter dan verwacht. Analisten dachten dat SNS Reaal voor 204 miljoen euro in het rood zou duiken. In de eerste helft van 2008 werd nog een winst geboekt van 226 miljoen euro, in de laatste zes maanden liep het verlies op tot 730 miljoen euro. In 2007 behaalde SNS Reaal nog een winst van 465 miljoen euro.
De financiële crisis heeft SNS Reaal in 2008 voor ongeveer 726 miljoen euro schade toegebracht. ,,In het vierde kwartaal van 2008 nam de turbulentie op de al zeer onrustige financiële markten wereldwijd toe tot unieke proporties'', aldus Van Keulen in een toelichting. "SNS Reaal is duidelijk niet immuun gebleken voor
deze omstandigheden.''
Eerder deze week bleek al dat branchegenoten zoals ING en het Duitse Commerzbank ook hard waren geraakt door een verdieping van de financiële crisis in het vierde kwartaal.
Dit jaar wil SNS Reaal de kosten reduceren met 140 miljoen euro. Bonussen blijven uit voor de top honderd van de Utrechtse bankverzekeraar, waarmee ongeveer 5 miljoen euro wordt bespaard. Dividend over 2008 wordt niet uitgekeerd aan beleggers en het is nog niet duidelijk of er over 2009 wel weer dividend wordt verstrekt.
Ook schrapt SNS 150 arbeidsplaatsen. De onderneming verwacht dat daarbij geen gedwongen ontslagen vallen en dat de banen verdwijnen door natuurlijk verloop. Eerder kondigde het concern al aan ongeveer duizend banen te schrappen.
SNS Reaal liet verder weten tevreden te zijn over de onderliggende winst, die ruim 300 miljoen euro bedroeg. Financieel topman Ronald Latenstein van Voorst, beoogd opvolger van Van Keulen, noemde de onderliggende winst van het afgelopen jaar "een goede basis voor de winst dit jaar". Analisten van Petercam waren echter teleurgesteld over de resultaten.
Ook beleggers reageerden teleurgesteld. Het aandeel, dat afgelopen jaar al bijna 80 procent van zijn waarde verloor, stond in de ochtendhandel ruim 2 procent lager op 2,92 euro.
SNS Reaal kreeg in november een kapitaalinjectie van 1,25 miljard euro. Meer geld om de buffers te versterken is niet nodig, zei Van Keulen. De marktomstandigheden waren begin 2009 volgens een verklaring van het concern "nog altijd zeer uitdagend, echter de financiële markten lijken minder volatiel te worden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.