OM: 20 jaar cel voor 'kille leugenaar' Bart B. voor doodslag op Miranda Zitman uit Soest

© Nicole van den Hout
SOEST - Het OM eist 20 jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen Bart B. voor doodslag op zijn partner Miranda Zitman uit Soest. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de kapster om het leven gebracht en zijn er geen andere geloofwaardige verklaringen die de dood van Miranda kunnen verklaren. Ze is omgebracht omdat B. de schone schijn wilde ophouden.
Hoewel er veel aanwijzingen zijn voor een vooropgezet plan is er niet genoeg sluitend bewijs om van moord uit te gaan. Doodslag kan wel bewezen worden omdat B. verantwoordelijk is voor het uitoefenen van geweld op het hoofd van Miranda. De officier erkent dat het voor de nabestaanden onverteerbaar moet zijn dat zij niet weten wat zich precies heeft afgespeeld.
Jaloezie en gekrenktheid zijn de belangrijkste motieven waarom Miranda niet meer leeft. Volgens officier Leepel kon B. het niet verkroppen dat het slachtoffer naar Canada zou gaan om haar gevoelens voor een oude liefde te onderzoeken. Zitman en Bart B. leefden al jaren als broer en zus, ze hadden 19 jaar een relatie.
De moord op Miranda Zitman uit Soest is één van de meest gruwelijke zaken van de afgelopen jaren. Lichaamsdelen van de vrouw werden begin vorig jaar aangetroffen in een koffer bij het IJ in Amsterdam en in haar eigen tuin aan de Lange Brinkweg in Soest.

Het Openbaar Ministerie verdenkt haar partner Bart B. (57) ervan dat hij Miranda heeft vermoord en dat hij haar lichaam in verschillende delen heeft gezaagd en gedumpt.

Vandaag is de tweede zitting in de zaak en komt de officier met een strafeis. Ook de advocaat van Bart B. komt weer aan het woord en geeft zijn pleidooi. Tot slot komt de 57-jarige verdachte zelf nog aan het woord.

Volgens het OM is het duidelijk dat Miranda door geweld om het leven is gekomen en niet door een ongelukkige val van de trap. Miranda is meerdere malen geslagen, mogelijk met een voorwerp.
Uit onderzoek blijkt ook dat Miranda tape om haar nek heeft gehad, wat kan wijzen op verstikking. In de woning is bloed gevonden op de deurklink, de kastenwand en de vloer van de kleedkamer. Onderaan de trap is ondanks zeer minutieus onderzoek geen bloed van het slachtoffer aangetroffen.
Vooral de geraffineerde wijze waarop de verdachte na de dood van Zitman te werk is gegaan, spreekt volgens officier Leepel boekdelen. B. is direct begonnen met sporen uitwissen en zich zelf een alibi te verschaffen.
Zo kocht hij een priem die later door duikers uit het water bij Amsterdam werd gehaald. Dat was bij dezelfde plek als waar vissers de koffer met de romp van Miranda zagen drijven. Met de priem waren 27 gaatjes in de koffer geprikt, zodat 'ie zou zinken.
Ook kocht hij direct na haar dood spullen om haar te laten verdwijnen. Officier Craenen: "Een dag later koopt hij al de koffer en hockeytassen waar hij haar romp en benen in zal verpakken."

HEEL VEEL GELD

In deze zaak speelt geld ook een belangrijke rol en daar gaat het OM vandaag verder op in. Na de dood van Miranda verdween er veel geld van haar rekening. Er werd 116.000 overgemaakt van Miranda's rekening naar de gezamenlijke rekening en een rekening van Bart B.
Volgens familie had Miranda ook plannen om een salon in Amsterdam te verkopen. Het OM benadrukt in de rechtszaal dat Miranda er geen enkel belang had bij de financiële transacties die uit haar naam werden gedaan.
Bart B. heeft hier volgens het OM verschillende verklaringen over gegeven. Volgens hem zou Miranda willen dat B. over haar geld beschikte voor het geval zij een ongeluk zou krijgen en er zaken met de salons speelden.
Pas na maanden zwijgen en draaien bekent hij uiteindelijk dat hij alle transacties op de rekeningen van Miranda heeft uitgevoerd. Hij heeft eerder gelogen omdat hij zich door de politie onder druk gezet voelde.
Volgens het OM is dat heel begrijpelijk: "Het net begon zich om hem te sluiten. Dan maar toegeven dat je gelogen hebt en redden wat er te redden valt."
Bart B.
Gisteren was de eerste zittingsdag en die stond in het teken van Bart B. Hij werd door de rechters uitgebreid aan de tand gevoeld over wat er precies is gebeurd eind december en de maanden erna.
Volgens B. is de dood van Miranda een ongeluk: ze zou van de trap zijn gevallen en verkeerd terecht zijn gekomen. De verdachte heeft vervolgens gedaan alsof Miranda nog leefde en ondertussen haar lichaam in stukken gehakt en verborgen. Hij vertelde gisteren dat hij dat anders had moeten.
De rechtbank plaatste veel vraagtekens bij de tijdlijn die Bart B. schetste. Zijn verklaringen waren volgens de rechters op een aantal details tegenstrijdig.

UITSPRAAK

De afloop van deze zaak wordt pas over een paar weken duidelijk. Het vonnis van de rechtbank volgt op 3 juli in een zitting die om 10.30 uur begint.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.