Verdachte Bart B. zegt niks over dood Miranda, advocaat vindt eis van 20 jaar veel te hoog

De woning van Miranda Zitman.
De woning van Miranda Zitman. © Caspar Huurdeman
SOEST - Verdachte Bart B. heeft op de laatste zittingsdag geen duidelijkheid gegeven over wat er nou precies is gebeurd met zijn partner Miranda Zitman. Hij kreeg het laatste woord maar hij gaf meteen aan dat het wijzer is om zijn mond te houden.
Eerder vandaag eiste het OM een gevangenisstraf van twintig jaar voor doodslag op de kapster uit Soest. Die straf is volgens de advocaat van Bart B. veel te hoog. Volgens raadsman Van Stralen is twaalf jaar cel een veel redelijke straf, omdat zulke straffen ook in vergelijkbare zaken zijn opgelegd.

FAMILIE ZITMAN

Voor de familie van Miranda Zitman was het een zware dag, net als gisteren. Het is moeilijk te verkroppen dat ze niet precies weten wat er allemaal gebeurd is met Miranda. Ook vinden ze het moeilijk te accepteren dat er sprake is van doodslag en niet van moord.
"Het is een hard gelag en heel lastig te begrijpen dat er zoveel concrete feiten en omstandigheden zijn waaruit kan volgen hoe berekend en geraffineerd deze verdachte te werk is gegaan. Ook eerder al en dat je dan toch niet tot het bewijs van moord kan komen", aldus Dineke Postma, advocaat van de familie.

VERDEDIGING

Voor het laatste woord van Bart B. hield zijn advocaat een uitgebreid pleidooi. Naast het feit dat ze de straf te hoog vonden, gaf hij ook meteen aan dat zij het allemaal anders zien. Zo zou het OM onder meer te snel een natuurlijke doodsoorzaak hebben uitgesloten.
Volgens advocaat Van Stralen sluit het één het ander niet uit. Het feit dat Bart B. meerdere malen verschillende verklaringen heeft gegeven, maakt zijn kant van het verhaal niet minder geloofwaardig. Miranda kan heel goed met een koffer van de trap zijn gevallen en verkeerd terecht zijn gekomen.
De verdediging trekt dan ook de conclusie van deskundigen in twijfel dat het dodelijk letsel van Miranda niet door een val van de trap kan zijn veroorzaakt.
Bart B. op de eerste zittingsdag.
Bart B. op de eerste zittingsdag. © Nicole van den Hout

GELD

Net als het OM, ging de verdediging uitvoerig in op het geld-aspect in deze zaak. Zijn advocaat zegt dat B. gisteren afstand heeft gedaan van de erfenis van zijn partner Miranda: "Hij wil geen cent verrijkt zijn door dit alles."
De twee enige mensen die daardoor nu recht hebben op de erfenis zijn de moeder en broer van Miranda. Haar vader is onterfd. Tijdens de zaak ontstond verwarring over de financiele afhandeling van de zaak. Een nabestaande was de situatie zo zat dat hij riep: "Wat een gezeik over dat geld."
Duidelijk is wel dat zowel haar moeder als broer een schadeclaim hebben ingediend. Bij moeder zou het om een bedrag van 12.500 euro voor shockschade gaan. Volgens de verdediging is dat terecht, in het geval van de broer totaal niet: hij zou al jaren nauwelijks contact met Miranda hebben gehad en daardoor geen recht op shockschade hebben.

BART B.

Net als gisteren was Bart B., gekleed in donkerblauwe jeans, polo en witte sneakers, vandaag verplicht in de rechtbank aanwezig. Volgens rechtbankverslaggever Riks Ozinga kon hij af en toe moeilijk zijn gedachten erbij houden, maar luisterde hij met belangstelling naar wat er gezegd werd.
De rechtbank doet op 3 juli om 10.30 uur uitspraak. Het is nog onduidelijk of Bart B. erbij aanwezig is. Hij zei vandaag nog niet te weten of hij dat wil.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.