Podcast Stadhuisplein Utrecht: "Van Zanen door de bank genomen een prima burgemeester"

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het is niet heel netjes dat burgemeester Jan van Zanen vlak na zijn herbenoeming naar Den Haag vertrekt, maar veel valt hem op dat gebied niet te verwijten. Daarover is het podcastpanel van Stadhuisplein het eens. Verder zijn de politiek commentatoren vrijwel allemaal van mening dat hij een goede burgemeester van Utrecht was. Al heeft hij ook steken laten vallen, bijvoorbeeld bij het Zandpad en bij de tramaanslag.
In de maandelijkse podcast Stadhuisplein Utrecht praten journalist Tom Staal, oud-wethouder Yet van den Bergh en oud-raadslid Arjan Kleuver over de Utrechtse actualiteit onder leiding van RTV Utrecht-journalist Marc van Rossum du Chattel. En die actualiteit wordt deze weken natuurlijk beheerst door het vertrek van Van Zanen als burgemeester naar Den Haag per 1 juli.

VERLOOFD

"Het is een beetje alsof je verloofde bij je weggaat, terwijl je denkt dat je relatie nog goed is," zo verwoordt Arjan Kleuver het vertrek van de populaire burgemeester. Toch is er ook kritiek, Tom Staal is snoeihard als het gaat om het verdwijnen van raamprostitutie uit de Domstad. Hij vindt dat Van Zanen het de afgelopen jaren zes jaar ook niet goed gedaan heeft. Arjan Kleuver is het daar niet mee eens. "De gemeenteraad en burgemeester Van Zanen hebben alles gedaan wat mogelijk is om raamprostitutie in Utrecht terug te krijgen. Het is de burgemeester niet gelukt, en ik vraag me af of het mij gelukt zou zijn. Hem valt niets te verwijten."
Dat wij deze discussie in 2020 nog moeten voeren. Hoe durf je, die scholen moeten de ogen uit hun kop schamen.
Yet van den Bergh (oud-wethouder)
Ook over de tramaanslag zijn de meningen verdeeld. Zowel Yet van den Bergh als Arjan Kleuver vinden dat Van Zanen het goed gedaan heeft. Daar is Tom Staal het niet mee eens. "De burgemeester heeft fouten gemaakt bij de communicatie rond de tramaanslag. Dat ging niet goed. Mensen werden onnodig bang gemaakt met zijn uitspraak over een mogelijk terroristische aanslag." Yet van den Bergh vindt dat onzin. "Als college oefen je op rampen, maar een echte ramp komt altijd uit de lucht vallen. Ik vind het juist heel goed dat hij direct voor de camera is gaan staan om te vertellen wat hij op dat moment wist. En dat is heel belangrijk in de eerste uren na het begin van een ramp."

PARTIJLOOS

Over de opvolging van Van Zanen tast iedereen nog in het duister. Mensen die het volgens het panel vast niet gaan worden zijn Hans Spekman en René Verhulst. Agnes Jongerius staat niet bovenaan de verlanglijst. Namen die panelleden wel kansrijk achten zijn Arjen Gerritsen, oud-burgemeester van De Bilt, Wouter Kolff, oud-burgemeester van Veenendaal, en wellicht Alexander Pechthold. Ook zou het panel het best goed vinden als er een partijloze burgemeester komt, net zoals Sjors Fröhlich, de nieuwe burgemeester van Vijfheerenlanden partijloos is.
Het panel sprak ook over de rel rond de voorinschrijving voor kinderen op de basisschool. Yet van den Bergh: "Vreselijk, wat ik het erge eraan vind is dat we allemaal nu roepen dat 'black lives matter'. Maar dit is gewoon apartheid in het basisonderwijs. Dat wij deze discussie in 2020 nog moeten voeren. Hoe durf je, die scholen moeten de ogen uit hun kop schamen." Arjan Kleuver sluit zich daar van harte bij aan.
Beluister de podcast-aflevering over Van Zanen hieronder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.