Flat ommuurd door stutpalen en scheuren in de muren, bewoners voelen zich onveilig

NIEUWEGEIN - Bewoners van het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein voelen zich onveilig. Honderden stutpalen ondersteunen de galerijen van hun relatief oude flats, vanwege betonrot in de draagbalken. Het doet het woonplezier geen goed. Sinds de bouwstempels er staan, zitten er volgens enkele bewoners bovendien 'opeens' scheuren in de muren van sommige appartementen.
De flats aan het Nijpelsplantsoen zijn ommuurd door stutpalen.
De flats aan het Nijpelsplantsoen zijn ommuurd door stutpalen. © RTV Utrecht
"Het geeft een onveilig gevoel", zegt Jasmijn Felix namens de bewoners die aan de bel trekken. Haar eigen huis heeft vooralsnog geen schade, maar dat van meerdere buren wel. "Dit huis is onlangs opgeknapt", zegt ze in een van de woningen, "en toen het behang erop ging, zat er nog geen scheur." Naar eigen zeggen stond het behang plotseling bol na het plaatsen van de steunpilaren, waarna er een scheur onder bleek te zitten.
Dit huis net opgeknapt. Toen het behang erop ging, zat er nog geen scheur.
Jasmijn Felix, bewoner

FOTO'S

Ook op de besloten Facebookgroep van bewoners van het Nijpelsplantsoen gaan foto's rond van scheuren in muren. Felix leest een bericht voor: "Een buurvrouw schrijft: sinds ze de palen aan het plaatsen zijn, heb ik scheuren in de woning gekregen en totaal geen veilig gevoel meer in huis. Zijn er anderen die dat ook hebben?" Daarop plaatsten meerdere bewoners foto's van de scheuren in hun muren. "De foto's liegen er niet om", aldus Felix.
Achter het behang ontdekte een bewoner een flinke scheur in de muur.
Achter het behang ontdekte een bewoner een flinke scheur in de muur. © RTV Utrecht

MITROS

Verhuurder Mitros onderzoekt nog of de scheuren veroorzaakt zijn door het plaatsen van de steunpilaren. Imke Mokveld, manager Wonen Nieuwegein van Mitros, bevestigt dat sinds afgelopen vrijdag zes mensen 'scheurvorming' in hun woning hebben gemeld. Constructeurs zijn daarop langsgegaan. Het gaat volgens hen om kleine scheurtjes die 'constructief geen gevolgen hebben', aldus Mokveld. "Deze woningen komen al uit 1960, dus het kunnen ook krimp- en zetscheurtjes zijn."
Ze benadrukt dat het gebouw op dit moment veilig is. "Het is geen fraai gezicht", zegt Mokveld, doelend op de honderden palen op de galerijen, "maar we kunnen garanderen dat het nu veilig is om hier te wonen." Toch begrijpt ze dat bewoners zorgen hebben. Mokveld: "Ik snap best wel dat als je hier aan komt lopen en ziet dat dit wordt geplaatst, dat dat iets doet met het gevoel. Ik probeer de zorgen weg te nemen door goed te communiceren."

RENOVEREN OF SLOPEN

De vraag is nu wat er met de oude flats aan het Nijpelsplantsoen gaat gebeuren. In 2009 wilde Mitros de flats al slopen, maar daar was toen te weinig draagvlak voor bij bewoners. Na een beperkte renovatie konden de woningen er weer zo'n vijftien jaar mee door. "Nu gaan we opnieuw kijken of we gaan renoveren of slopen en vervangen door nieuwbouw", zegt Mokveld.
Het is geen fraai gezicht, maar we kunnen garanderen dat het nu veilig is om hier te wonen.
Imke Mokveld, Mitros
Bewoner Jasmijn Felix heeft voorkeur voor sloop. Inmiddels is haar woongenot behoorlijk gedaald. "Ik zat vroeger vaak op mijn galerij, maar nu niet meer", vertelt ze. "Ik wil niet meer in deze flat blijven wonen. Bovendien vraag ik me af of die überhaupt nog gerenoveerd kan worden." Wel hoopt Felix in dezelfde wijk te kunnen blijven wonen mét haar favoriete buren. "We hebben het fijn samen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.