RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Naar verhouding veel nieuwe coronabesmettingen in Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Het aantal nieuwe coronabesmettingen ligt in Utrecht relatief gezien hoog in vergelijking met andere provincies. Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de afgelopen twee weken 17.9 mensen per 100.000 inwoners besmet raakten. Alleen in Zuid-Holland lag dat aantal hoger. Hier raakten 21 mensen per 100.000 inwoners besmet.

Ook wat betreft het aantal ziekenhuisopnames van de afgelopen twee weken (5 per 100.000 inwoners) staat Utrecht op de tweede plek. Met 9 doden per 100.00 inwoners scoort de provincie wat betreft dodental tevens hoog.

DAGELIJKSE CIJFERS
Sinds gisteren kwamen er in Utrecht 16 nieuwe besmetting bij. Het dodental is in vergelijking met gisteren in de provincie gelijk gebleven. Ook zijn er geen nieuwe ziekenhuisopnames geweest. Landelijk zijn er sinds gisteren vijf nieuwe doden gevallen.REPRODUCTIEGETAL
Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich in Nederland verspreidt, is gezakt tot ruim onder de 1. Dit betekent dat het virus langzaam kan uitdoven. De inschatting geldt tot 28 mei. Over de periode daarna doet het RIVM geen uitspraak, omdat de betrouwbaarheid van de cijfers simpelweg te klein is. Het aantal ziekenhuisopnames is bepalend voor het reproductiegetal, maar opnames worden vaak pas dagen later geregistreerd door de GGD.

Het reproductiegetal schommelde tussen 14 en 21 mei even rond de 1, maar zakte daarna flink. Als het reproductiegetal precies 1 is, besmet de gemiddelde coronapatiŽnt een andere persoon. Onder de 1 dooft de epidemie langzaam uit, boven de 1 neemt het aantal zieke mensen toe. Toen het virus uitbrak in Nederland, besmetten patiŽnten gemiddeld tussen de twee en drie anderen. Daardoor liep het aantal patiŽnten snel op, met alle gevolgen van dien.

Het RIVM schat ook grof in hoeveel mensen in de periode van 15 tot en met 29 mei besmettelijk waren voor anderen. Dat waren er volgens het instituut tussen de 1190 en de 2291.

Sinds 1 juni kan elke Nederlander met klachten zich laten testen op het coronavirus. Elke dag kunnen 30.000 tests worden verwerkt, maar op maandag werden slechts 2788 mensen getest. Dit leverde 45 coronagevallen op.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -