Celstraf voor dealer (19) uit Maarssen die drugs verkocht aan minderjarigen

© Pixabay
MAARSSEN - Een jongen van 19 uit Maarssen moet langere tijd de gevangenis in voor drugshandel. Volgens de rechter handelde hij een flinke periode op professionele wijze in softdrugs. Ook verkocht hij een korte tijd harddrugs. In totaal is hem 15 maanden cel opgelegd, waarvan 5 voorwaardelijk.
De jongen bekende eerder al in de rechtbank dat hij had gedeald, maar hij zei zelf dat het niet zoveel voorstelde. Hij zou altijd een voorraad voor eigen gebruik hebben gehad en deelde dat weleens met vrienden. Vanaf vorig jaar zomer zou er stapsgewijs een handeltje zijn ontstaan, maar hij verkocht de drugs naar eigen zeggen vooral aan jongeren die hij kende van een veldje bij hem in de buurt.
De rechtbank gelooft daar niet in en meent dat de jongen professioneel te werk ging. Tijdens een eerdere zitting bleek dat op zijn telefoon 3700 contacten waren gevonden, waaruit bleek dat hij een flinke klantenkring had opgebouwd. Veel van zijn klanten waren ook nog eens minderjarig, wat hem door de rechter erg wordt aangerekend.

STRAATTAALWOORDENBOEK

De politie kwam de verdachte vorig jaar op het spoor na een tip over verdachte activiteiten in een kelderbox in Breukelen. Uit observatie bleek al snel dat de jongen vanuit zijn auto in de omgeving drugs verkocht. Toen vervolgens zijn telefoon werd afgetapt, kon de politie meeluisteren met de bestellingen die bij hem veelal in straattaal werden geplaatst. Op 19 februari werd hij op heterdaad betrapt en aangehouden; pakketjes met de bestelde drugs had hij bij zich.
Bij een doorzoeking van zijn kamer werden daarnaast voorraadjes cocaïne, MDMA en hasj gevonden. Ook lagen er een omgebouwd alarmpistool met scherpe patronen en twee nepvuurwapens. In het huis van zijn moeder had de jongen verder 10.000 euro aan contant geld liggen, waarvan hij het grootste deel had verstopt op de slaapkamer van zijn moeder.

GEEN FLUWELEN HANDSCHOENTJES

Het Openbaar Ministerie pleitte er eerder voor om de jongen hard aan te pakken. Volgens de officier van justitie is dat nodig om hem duidelijk te maken dat het nu echt afgelopen moet zijn. Er werd daarom 18 maanden cel geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
De rechter komt tot een iets lagere straf vanwege de leeftijd van de verdachte en omdat de rechter vindt dat er niet genoeg bewijs is dat de jongen langere tijd in harddrugs handelde. Wel krijgt de jongen een meldplicht als zijn straf erop zit, moet hij zich laten behandelen en moet hij een opleiding gaan volgen. Dat moet ervoor zorgen dat hij ook na zijn celstraf op het rechte pad blijft.
Ook is het geld dat de jongen verdiende met zijn drugshandel in beslag genomen. Het gaat om meer dan 10.000 euro aan contant geld en een personenauto. Het verweer van de advocaat van de jongen, dat hij het geld gespaard had met zijn baantje als pizzakoerier, vond de rechter niet aannemelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.