Burgemeester Nieuwegein bezorgd om kwetsbare inwoners in coronatijd: 'Ook in jonge steden problemen'

UTRECHT - Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein maakt zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis in sommige wijken in zijn gemeente en wil maatregelen. Daarom heeft hij het manifest ondertekend dat vandaag door vijftien gemeenten is aangeboden aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.
De gemeenten willen geld voor de kwetsbare wijken. Burgemeester Backhuijs: "Mensen die kwetsbaar zijn verliezen in deze coronacrisis eerder hun baan, kinderen die een achterstand op school hebben, lopen een grotere achterstand op en mensen met schulden krijgen met grotere schulden te maken."

ZOMERSCHOOL

De minister heeft de burgemeesters gevraagd om met concrete plannen te komen. Backhuijs: "Er ligt dus een grote opdracht bij onszelf als gemeente om snel met dingen te komen." Voor kinderen met een leerachterstand wordt bijvoorbeeld gedacht aan het organiseren van een zomerschool.
Volgens de Nieuwegeinse burgemeester is met Den Haag besproken dat de plannen snel ingediend moeten worden en dat "we niet in bureaucratie moeten verzanden".

CRIMINALITEIT

In Nieuwegein zijn volgens de burgemeester al gevolgen van de coronacrisis te merken op het gebied van criminaliteit. "We zien wat veranderingen op straat met jongeren die wat makkelijker te bereiken zijn door criminelen om zich met verkeerde zaken bezig te houden. De signalen zijn er wel."
Lelystad en Nieuwegein zijn volgens burgemeester Backhuijs opmerkelijk in het rijtje van gemeenten die het manifest hebben ondertekend. "Wij staan niet zo vaak in dit rijtje. Het gaat vaak over de grote oude steden waar de problematiek speelt. Maar we komen wel tot de ontdekking dat die problemen er ook zijn in de jonge steden. Daarom doen Nieuwegein en Lelystad ook mee met dit manifest."
Volgens de burgemeester wordt er op het ministerie nu ook wel meer nagedacht over de problemen die er ook zijn in de jonge steden. "Bij jonge steden zijn de problemen misschien ook wel wat onzichtbaarder omdat iedereen vaak gefocust is op de problematiek in de grote steden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.