Busondernemers op weg naar Den Haag voor gelijke coronaregels en overheidssteun

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
AMERSFOORT - Nederlandse busondernemers trekken woensdag naar Den Haag, waar ze met een manifest vragen om een steunpakket van 240 miljoen euro en gelijke behandeling met het openbaar vervoer als het gaat om de coronaregels. "Op het moment dat ik mensen uit een trein moet halen die gestrand is, mogen er dertig mensen in de bus zitten. Moet ik daarna een besloten rit rijden, mogen er maar dertien in een bus", vertelt chauffeur Luiz Perotti bij Besseling Travel in Amersfoort.
De touringcarbranche staat sinds eind maart zo goed als stil. Anders dan in het openbaar vervoer en het vliegtuig, wordt er in de touringcars nog wel op anderhalve meter afstand gehandhaafd. Op verzoek heeft de branche samen met vakbonden FNV en CNV een speciaal coronaprotocol opgezet, maar dat heeft nog niet mogen baten.

'MAATSCHAPPELIJKE FUNCTIE'

Het protocol lijkt sterk op dat van het openbaar vervoer. Mondkapjes en afstand houden zijn verplicht, daarnaast moeten passagiers voor het instappen een gezondheidsverklaring tekenen. Bij een eventuele uitbraak kunnen andere passagiers dan snel gewaarschuwd worden.
Johan Pouw, eigenaar van Pouw Vervoer in Vianen en Besseling in Amersfoort, vroeg vorige week al uitgebreid aandacht voor de problemen en ziet een belangrijke maatschappelijke functie van de branche. "We zijn een verlengstuk van KLM en het openbaar vervoer, zonder ons is er geen Formule 1 met publiek, we zouden bij de bekerfinale helpen. Onze betrokkenheid is heel groot", vertelt hij. "Reizen is al die tijd ontmoedigd. Daardoor gaan nu ook veel schoolreisjes niet door, terwijl kinderen tot 13 jaar geheel veilig kunnen reizen", stelt Johan Pouw.

'SPEK OP DE BOTTEN'

Daardoor staan de touringcars op industrieterrein Wieken-Vinkenhoef al bijna drie maanden stil. "90 tot 95 procent van onze omzet is gewoon verdwenen en dat is een enorme uitdaging", aldus salesmanager Martijn van der Kroef. Om toch geld te verdienen, zijn chauffeurs breed ingezet en hebben ze de afgelopen tijd bijvoorbeeld pakketten, medicijnen en bloemen bezorgd.
De Nederlandse actie is onderdeel van een grotere, Europese actie onder de hashtag #honkforhope. "Met het missen van ons hoogseizoen blijf je in een winterseizoenssituatie hangen. Dat betekent dat je een hele lange winter en heel veel spek op de botten nodig hebt om volgend voorjaar weer te halen. Dat zien wij niet gebeuren", zegt salesmanager Martijn van der Kroef.
Morgen bieden de chauffeurs een manifest aan Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) aan en hopen ze naast gelijke regels op een extra steunpakket van 240 miljoen euro. "Ik ben tevreden als we dezelfde regels gaan hanteren", vult chauffeur Luiz Perotti aan. "M'n echte passie is toch mensen vervoeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.