Instellingen

Gemeenten leiden kinderen op tot 'cyber agent' om internetcriminaliteit tegen te gaan

© sharpemtbr, Pixabay
HOUTEN/VIJFHEERENLANDEN - De gemeenten Nieuwegein, Vijfheerenlanden en Houten organiseren een wedstrijd om kinderen bewust te maken van online gevaar. De deelnemers zijn tussen de 8 en 12 jaar en kunnen 'cyber agent' worden. Daarnaast maken zij kans op allerlei prijzen.
Tijdens de wedstrijd krijgen de kinderen allerlei vragen voorgeschoteld. Zo leren de deelnemers bijvoorbeeld dat je niet zomaar je persoonlijke gegevens op internet moet delen. Ook zijn er extra opdrachten waarmee de 'cyber agents' hun omgeving iets kunnen leren over cyberveiligheid.
Burgemeester Gilbert Isabella van de gemeente Houten doet ook mee. "Het leuke aan het spel is dat je het op verschillende momenten kunt spelen. (...) Je merkt ook dat kinderen het veel sneller weten en kunnen en veel sneller schakelen naar een volgend level."
De initiatiefnemers hopen dat de kinderen uiteindelijk hun enthousiasme overbrengen aan hun ouders, opa's en oma's. "Dan wordt het effect nog groter. Dus als het slaagt voor deze doelgroep, zijn we van plan om het ook voor een wat oudere leeftijd te doen."

CRIMINALITEIT

Cybercrime is momenteel een groot probleem. In de eerste vier maanden van dit jaar vonden in de provincie Utrecht alleen al 232 cybercrime-misdrijven plaats, zo werd vorige week bekendgemaakt.
Isabella: "Je ziet dat de cijfers over internetfraude gigantisch stijgen, in alle gemeenten en ook bij alle politieteams. Dus jong beginnen met je te realiseren wat je online aan het doen bent, is hartstikke belangrijk."
Deelnemen kan hier.
Burgemeester Gilbert Isabella van Houten over het project 'Cyber Agent'

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.