RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist 3 jaar celstraf voor Amersfoorter vanwege mondkapjesfraude

AMERSFOORT - Tegen twee verdachten van grootschalige mondkapjesfraude zijn in de rechtbank in Zwolle celstraffen van 3 en 4 jaar geŽist. De mannen komen uit Oldenzaal en Amersfoort.

In maart maakten twee Duitse bedrijven 880.000 euro over als aanbetaling voor miljoenen mondkapjes die vervolgens nooit werden geleverd. Het geldbedrag was een aanbetaling voor de levering van 11 miljoen mondkapjes, bedoeld voor zorgverleners in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Tien vrachtwagens stonden eind maart al klaar om naar een loods in Amsterdam te rijden toen ontdekt werd dat de Duitsers waren opgelicht. De aanbetaling was inmiddels weggesluisd. Via die bankrekening kwamen politie en justitie op het spoor van de 61-jarige Gerard M. uit Amersfoort en de 52-jarige Eddy B. uit Oldenzaal. Zij werden in april opgepakt. Door snel ingrijpen van de banken kon 780.000 euro worden teruggestort.

EIS
Het OM eiste 4 jaar gevangenisstraf voor de Amersfoorter, de man uit Oldenzaal hoorde 3 jaar onvoorwaardelijke cel en een geldboete van 250.000 euro tegen zich eisen, meldt RTV Oost. De officier van justitie kwam met hogere eisen dan gebruikelijk bij oplichting en witwassen van bijna 9 ton. "Vertegenwoordigers van de rechtstaat moeten helder maken dat misbruik van deze coronacrisis niet geaccepteerd en streng gestraft wordt", zei hij.

Overigens ontkennen beide verdachten hun betrokkenheid. "Alleen al uit de verdeling van de gelden blijkt dat M. niet de grote man achter de schermen was", zei de advocaat van de Amersfoortse verdachte. Volgens B. waren de tonnen een investering in zijn bouwbedrijf. Zijn raadsman noemde de Duitsers naÔef door zo snel zo veel geld over te maken.

De uitspraak volgt over twee weken.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -