Kabinet schiet Kamp Amersfoort te hulp

© Kamp Amersfoort
LEUSDEN - Kamp Amersfoort kan op extra geld rekenen om de coronacrisis te doorstaan. Het kabinet wil oorlogsmusea en herinneringscentra bijstaan nu tijdens de coronacrisis de eigen inkomsten fors zijn afgenomen.
In totaal gaat het om een bedrag van twee miljoen euro voor de oorlogsmusea en herinneringscentra. De helft van dat bedrag komt van het vfonds, dat het herdenken van oorlog en vieren van vrede steunt.

OVERLEG

Het is nog niet duidelijk hoe groot de steun voor Kamp Amersfoort wordt. Staatssecretaris Paul Blokhuis en het fonds gaan met de sector overleggen hoe het geld moet worden verdeeld.
Musea en herinneringscentra als kamp Amersfoort hebben het moeilijk doordat ze van half maart tot 1 juni geen bezoekers mochten ontvangen. Ze zijn vaak erg afhankelijk van de kaartjesverkoop. Inmiddels is weer mondjesmaat bezoek welkom, maar dat biedt nog geen soelaas.

BEVRIJDING

Staatssecretaris Blokhuis wil in het jaar dat Nederland de 75e verjaardag van de bevrijding viert, de herinneringscentra en musea niet in de steek laten.
"Zij zorgen ervoor dat verhalen en herinneringen over de verschrikkingen van de oorlog levend blijven, zodat ook toekomstige generaties er van doordrongen blijven dat zoiets nooit meer mag gebeuren."
Blokhuis en het vfonds vrezen dat door de geldnood de vernieuwing stokt die is ingezet om jongeren het verhaal van oorlog en bevrijding te vertellen. Dat zou "ongelooflijk jammer" zijn en "een gemiste kans", stelt het fonds.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.