RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Taakstraf voor Utrechtse IT'ers na anderhalf jaar reizen met gekraakte OV-chipkaarten

UTRECHT - Twee 33-jarige Utrechters moeten een taakstraf van 120 uur uitvoeren voor fraude met OV-chipkaarten. Naast het uitvoeren van een taakstraf moeten de IT'ers samen in totaal bijna 15.000 euro terugbetalen.

Daarmee valt het terug te betalen bedrag ruim de helft lager uit dan de officier van justitie eerder nog had geŽist. Die wilde de mannen eveneens tot een taakstraf van 120 uur veroordeeld zien, maar eiste daarnaast dat de mannen 33.000 euro zouden terugbetalen.

INTERESSE
In de rechtbank verklaarden de twee eerder dat ze in 2015 uit professionele interesse begonnen met het kraken van OV-chipkaarten. Ze werkten allebei in de IT en vroegen zich door nieuwsberichten over een beveiligingslek in de gloednieuwe chip af welke privacygevoelige gegevens op de kaarten staan en hoe lastig het zou zijn om ze te kraken.

De mannen waren eigenlijk verrast over hoe eenvoudig dat was, vertelden ze zelf in de rechtszaal. Op internet vonden de twee informatie over ervaringen van andere hackers met OV-kaarten. Ze sloten de kaarten vervolgens aan op hun computers, waarna het al snel lukte om de codes te kraken en de oplaadprogramma's te manipuleren.

LAGER BEDRAG
De rechter komt tot een lager bedrag dan de officier van justitie omdat de mannen niet twee jaar, maar anderhalf jaar met de kaarten hebben gereisd. Onderzoek toonde aan dat de mannen in mei 2016 de illegaal opgewaardeerde kaarten voor het eerst gebruikten. Het gebruikt stopt in november 2017 toen ze werden aangehouden.

De IT-ers reisden vooral op het traject Utrecht-Alkmaar. De mannen verklaarden zelf al dat ze de kaarten voor hun woon-werkverkeer gebruikten.

De advocaten van de mannen lieten eerder te weten alleen een voorwaardelijke straf te willen. Het zou de mannen alleen om de uitdaging van het kraken zijn gegaan en niet om het financiŽle gewin. Omdat de mannen wel degelijk een flink financieel voordeel hebben gehad door de gekraakte kaarten, ging de rechter daar niet in mee.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -