Utrechter Tim Treffers maakt het in Japan: 'Maar ik blijf trouw aan mijn genre'

UTRECHT - Hij is een bekende singer-songwriter uit Utrecht en toch is de kans groot dat je hem niet kent: Tim Treffers. De 32-jarige zanger is namelijk vooral beroemd aan de andere kant van de wereld. In Japan, met name. Vandaag kwam daar zijn derde album uit. Eén van de nummers, Osaka Moon, lekte vorige week al uit en wordt er al veel op radio gedraaid. Het nummer staat nu op nummer 1.
Zijn nieuwste album Young and Determined lijkt inderdaad goed te worden ontvangen, vertelt Tim. "Ik heb het qua muziekstijl nog meer toegespitst op de Japanse muziekmarkt." Tim maakt zogenoemde 'blue eyed soul', een genre dat hij zelf omschrijft als "een mix van jazz, soul en pop".
In Japan is dat één van de drie grootste muziekgenres. "Maar in Nederland is het echt een niche." De muziek op het album maakte hij samen met allerlei Utrechtse muzikanten, onder wie The Voice of Holland-winnares Julia van der Toorn.
In 2017 kwam Tim in Japan terecht. In Nederland wilde het namelijk niet echt lukken, terwijl hij uit Japan al gauw een enthousiaste reactie kreeg op zijn muziek.
Daarna ging het snel. Tim kreeg onder andere een platencontract voor vijf jaar, ging op tour en maakte een nummer met een bekende Japanse artiest.
Uiteindelijk moet ik ook in Nederland een carrière opbouwen.
Tim Treffers
Toch blijft dat succes wat onwerkelijk, vertelt Tim die op dit moment 'gewoon' in Utrecht zit. Zijn platenlabel houdt hem op de hoogte en zelf volgt hij de statistieken op Spotify. "Maar het blijft zo'n ver-van-je-bed-show. Het is voor mij moeilijk om te volgen wat er precies gebeurt en hoe het nou gaat met mijn muziek. Gelukkig heb ik ook via Facebook goed contact met een kern van Japanse fans."

SUCCES IN EIGEN LAND

Aan het begin van zijn carrière als professionele zanger gaf Tim zichzelf vijf jaar om het te maken als muzikant. Die vijf jaar zijn nu bijna om. "Ik verleng dat in ieder geval met een jaartje. Met het nieuwe album gaat het vooralsnog goed. Maar uiteindelijk moet ik ook in Nederland een carrière opbouwen."
Hij krijgt vaak te horen dat het tijd is om nu "zijn eigen land te veroveren". Maar al te veel concessies wil hij daar niet voor doen. "Het album heet niet voor niets 'jong en vastberaden'. Ik bedoel daarmee dat ik trouw blijf aan mijn genre. Dat ga ik niet aanpassen om hier meer kans te maken."
Eigenlijk zou Tim deze zomer, tijdens de Olympische Spelen, een tour doen door het land van de rijzende zon. Dat gaat uiteraard niet door vanwege het coronavirus. Een domper voor Tim. Hij hoopt alsnog in het najaar te gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.