Meer verkeer op de weg: werken op kantoor neemt mondjesmaat toe

PROVINCIE UTRECHT - Het wordt weer drukker op de snelwegen. Dat meldt Rijkswaterstaat na vragen van RTV Utrecht. Maar er is ook goed nieuws voor Utrechtse automobilisten: in onze provincie is het nog relatief rustig. Utrecht zit op zo'n 80 procent van het dagelijkse aantal weggebruikers van voor de coronacrisis. In andere provincies ligt dat percentage hoger.
Diederik Fleuren van Rijkswaterstaat bevestigt het beeld dat er weer meer auto's op de weg zijn: "Het is drukker geworden. De rustigste week was van 23 tot en met 29 maart. Daarna is het steeds drukker geworden op de weg tot twee weken terug. Sinds die tijd stabiliseert het wat."

RELATIEF RUSTIG

De oude situatie is dan ook zeker nog niet terug. Fleuren: "Inmiddels zitten we landelijk op 90 procent van wat het was voor de coronamaatregelen." In Utrecht ligt dat getal lager: zo rond de 80 procent. "Over de hele linie gezien, is Utrecht relatief rustig ten opzichte van andere provincies. Dan heb ik het wel alleen over de snelwegen en niet over provinciale wegen of in de gemeentes zelf."
Opvallend is dat de traditioneel drukste momenten nu het rustigste zijn. Fleuren: "Tussen de ochtend- en avondspits in zitten we op het oude niveau. De spitsen zijn rustiger." De files die er staan, komen volgens Fleuren ook niet door teveel auto's, maar meestal door ongelukjes waardoor rijbanen moeten worden afgesloten.

KANTOOR DEELS OPEN

Een deel van de nieuwe weggebruikers is op weg naar kantoor. Want hoewel het officiële advies van het RIVM is zoveel mogelijk thuis te werken, druppelen er op sommige kantoren weer langzaamaan mensen binnen. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij ASR Verzekeringen in Utrecht waar sinds 2 juni mensen geleidelijk aan weer op kantoor mogen komen. De gemiddelde dagelijkse bezetting daar is nu zo'n 300 medewerkers. Voor de corona-uitbraak was dat zo'n 2300 mensen.
Woordvoerder Petra Smale vertelt dat er geen druk wordt gelegd op werknemers van het verzekeringsbedrijf: "Het is geheel vrijwillig. Als je niet wil dan werk je thuis." Werknemers dienen op kantoor afstand te houden, en er is een reserveringssysteem voor werkplekken. "En als we de 10 procent per afdeling hebben dan is het vol."

ZOVEEL MOGELIJK THUIS

Bij it-bedrijf AFAS in Leusden zijn ze nog niet zover. Daar is het beleid nog om tot september zoveel mogelijk thuis te werken. Toch zijn er onder de 450 werknemers mensen die graag de reis naar kantoor willen maken. Marketingdirecteur Martijn Delahaye: "Mensen hebben meer behoefte elkaar op te zoeken, zowel collega's als klanten. Het is absoluut niet de bedoeling om op kantoor te komen maar met uitzondering kan je iets boeken voor maximaal acht mensen met 30 minuten schoonmaaktijd ertussen."
De directeur van het it-bedrijf snapt ook wel dat sommige mensen graag even naar kantoor komen. "Wat wij geleerd hebben, is dat je niet één maatregel kan verzinnen die geldt voor iedereen. Iedereen heeft deze tijd op zijn eigen manier meegemaakt. Heb je kinderen? Ben je eenzaam? Ik kijk positief terug op deze tijd maar dat komt doordat mijn kinderen het goed deden. Ik kan me voorstellen dat, als je in een klein huis zit met één laptop, het een probleem is."

THUISWERKEN

Er zijn ook bedrijven die niet bijdragen aan de toegenomen drukte op de weg en in het ov zoals de Rabobank in Utrecht. In de stad werken zo'n 9.000 werknemers, landelijk zijn dit er 27.000. In principe werken die, behalve de mensen die in een bankkantoor staan, thuis. En de bank is niet van plan dit beleid binnenkort te wijzigen. Woordvoerder Margo van Wijgerden: "Als wij dat doen, gaan 27.000 mensen de auto of het ov in en ben je de regie kwijt."
In mei zei gedeputeerde Arne Schaddelee dat hij graag zou zien dat er ook na de coronacrisis wordt thuisgewerkt. Dat zou goed zijn voor het fileprobleem. Die wens zou zomaar nog eens uit kunnen komen. Zowel bij de Rabobank als AFAS denken ze dat gedeeltelijk thuiswerken er in de toekomst wel in blijft. Bij ASR Verzekeringen zijn ze nog aan het evalueren.
In mei maakten we een reportage over de toekomst van het thuiswerken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.