Handenwasstratenmakers uit Soest zijn woest: idee gepikt

SOEST - De creatieve geesten achter de 'handenwasstraat' uit Soest zijn boos. Het idee was gisteren in verschillende landelijke media op een school in Barendrecht te zien, maar op het ontwerp pronkte een sticker van Hart4Solar in plaats van een brandmerk van Handenwasstraat.nl. "Een medewerker kwam naar me toe en vertelde me dat we op Radio 2 waren, dus ik was stomverbaasd", vertelt Peter Brinkhorst van Firma Brandwacht.
De ondernemers uit Soest hadden net de eerste vier exemplaren verkocht, toen ze gisteren zagen dat hun idee gekaapt was. "Het doet mij gewoon heel erg zeer dat iemand er met ons idee vandoor gaat, terwijl het juist deze week moest beginnen voor ons", vertelt Brinkhorst. "Hiermee proberen we ons hoofd boven water proberen te houden in deze coronacrisis."
MET ZEVEN TEGELIJK
Het bedrijf uit Soest ontwerpt en verkoopt normaliter festivaltenten, maar die business is door de coronacrisis helemaal stil komen te liggen. Anderhalve maand geleden kwamen ze samen met de Fontijnbar en decorontwerper André Postma in hetzelfde pand op het idee om een handenwasstraat voor sportcentra en scholen te maken.
Het idee is simpel: je sluit een tuinslang op de wasstraat aan, drukt op de knop, pakt wat zeep en je kunt met zeven mensen of leerlingen tegelijk naast elkaar je handen wassen. De watertoevoer duurt zo'n twintig seconden, net zo lang als dat het RIVM aanraadt handen te wassen. Door speciale, zuinige sproeiers in de buis komt er bij iedere wasbeurt slechts 950 milliliter water aan te pas.
ONDERNEMERSRISICO
"En ja, het is absoluut een ondernemersrisico", vertelt ontwerper en directeur Lucas Steenhuis van Firma Brandwacht als hem daarnaar gevraagd wordt. "Maar het is natuurlijk nog steeds zo dat als je iets ontwerpt en je ziet dat ze ons even snel hebben nagedaan, dat er heel veel valt aan te vechten. Dat willen we helemaal niet, want dat is negatieve energie."
Het bedrijf uit Barendrecht laat weten dat het de handenwasstraat op verzoek van de plaatselijke school heeft gemaakt en dat het er niet per se veel geld mee hoeft te verdienen. "Wij hebben iets nagemaakt, maar bij ons ontwerp kunnen aan beide kanten zeven kinderen hun handen wassen. Dat maakt een totaal van veertien. Hebben wij dan plagiaat gepleegd? Ik weet het niet", vertelt directeur Marcel de Goeij.
De Barendrechters hebben inmiddels een banner van het product van hun website gehaald. "Ik hoop dat het hierbij blijft en dat hij deze niet verder gaat produceren", aldus Brinkhorst. "Dat gaan we niet grootschalig doen", vertelt De Goeij. "Maar als de buurvrouw om een exemplaar vraagt, zullen we er wel een maken. En misschien is het volgende week wel anders als wij het noodlijdende bedrijf zijn."