Toeterende touringcars rijden door Den Haag voor soepelere coronaregels

© RTV Utrecht
DEN HAAG - Touringcarbedrijven hebben vandaag met een kolonne klaxonnererende bussen door Den Haag gereden. De chauffeurs hopen op een versoepeling van de coronaregels. Ook Utrechtse busbedrijven reden mee en onder de passagiers zat verslaggever Kees Hoogendijk: "Normaal vervoeren ze actievoerders naar het Malieveld, en nu gingen ze er zelf naartoe."
De eigenaren van touringcarbedrijven zeggen het niet te redden met de huidige coronaregels. Hoogendijk: "Het grootste probleem is dat de bussen stil staan en dat de chauffeurs wel betaald moeten worden. En de kosten van de bussen zijn hoog. Die zijn allemaal verzekerd maar staan stil."
Bron van ergernis is ook de willekeur van de regels, aldus de chauffeurs. "Als we deze bus inzetten voor vervangend vervoer voor treinen en vliegtuigen dan mogen we hem bijna volladen met passagiers met mondkapjes", zegt chauffeur Thijs Paulisse in een dubbeldekkerbus waar meer dan 90 mensen in passen. "Gaan we met deze bus een groep rijden, dan mogen er opeens maar twaalf mensen in deze bus. Dat snappen wij niet."
De chauffeurs zeggen op een veilige manier meer passagiers te kunnen vervoeren. Ook claimen zij dat de luchtafvoersystemen net zo goed zijn als in een vliegtuig, waar passagiers wel naast elkaar kunnen zitten. "Wij kunnen op een veilige manier zeker de helft van de bus vullen en misschien nog wel meer", zegt een chauffeur. "Er wordt nu met twee maten gemeten. De veiligheid staat voorop maar het kan beter."
De touringcarbedrijven hopen na de actie van vandaag op hulp van de overheid en een versoepeling van de regels. Komt dat niet dan vrezen ze het ergste. Chauffeur Inge Meijerman: "Het zou zonde zijn als zoveel mooie busbedrijven, familiebedrijven, het niet overleven. Dat is belangrijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.