RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrechters produceren veel te veel restafval: kijk hier hoe jouw gemeente het doet

PROVINCIE UTRECHT - Inwoners van de provincie Utrecht produceren nog veel te veel restafval. Uit een enquête van RTV Utrecht blijkt dat de kans groot is dat 80 procent van de gemeenten de landelijke afval-doelstelling niet gaat halen. De bedoeling is om dit jaar maximaal 100 kilo restafval per inwoner op te halen, maar in enkele gemeenten wordt zelfs nog het dubbele opgehaald.

Slechts vijf gemeenten in onze provincie lijken de doelstelling om in 2020 maximaal 100 kilo restafval per inwoner te produceren te behalen. In bijna alle andere gemeenten is de hoeveelheid restafval aan het dalen, maar niet hard genoeg.

RESULTATEN
Uit de enquête blijkt dat inwoners van Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Renswoude, Utrecht en Amersfoort vorig jaar de grootste vervuilers van de provincie waren. Daar produceerde de gemiddelde inwoner bijna of zelfs meer dan 200 kilo restafval.Werkt het kaartje niet op je telefoon? Klik dan hier.

GROTE STEDEN
Volgens de gemeente Utrecht is het geen toeval dat de twee grootste steden in de provincie in de top 5 staan van grootste vervuilers. "Dit komt simpelweg doordat er minder woningen zijn waar je effectief afval kunt scheiden", legt Matthijs Keuning uit. Stadsbewoners hebben minder vaak plek voor kliko's op eigen terrein of voor meerdere prullenbakken in huis. "Daardoor belanden veel waardevolle grondstoffen nog bij het restafval", zegt de woordvoerder van de gemeente Utrecht.

Daarnaast is het in de oude binnenstad ook moeilijk om inwoners goed te faciliteren bij de scheiden van afval, merkt de gemeente Utrecht. "Het plaatsen van ondergrondse containers is ingewikkeld vanwege de hoge archeologische waarde van de ondergrond, de aanwezigheid van kabels en leidingen en de ruimte die beperkt is", vertelt Keuning. Mede daardoor wordt er bijvoorbeeld geen groente-, fruit- en tuinafval (GFT) ingezameld in de binnenstad van Utrecht.

OMGEKEERD INZAMELEN
Hoewel de resultaten in de provincie nog achterblijven bij de ambitie, laten de meeste gemeenten het er niet bij zitten. Op veel plaatsen in de provincie staat het verminderen van afval op de agenda en wordt er aan de knoppen gedraaid om inwoners te stimuleren bij het scheiden van afval.

Zo zijn de afgelopen jaren verschillende gemeenten overgestapt op 'omgekeerd inzamelen'. Dat is een systeem waarbij herbruikbare grondstoffen zoals oud-papier, groente, fruit- en tuinafval (GFT) en verpakkingen van plastic of metaal en drankpakken (PMD) huis-aan-huis worden opgehaald. Het doel is om afvalscheiden te stimuleren. Restafval moet dan vaak zelf weggebracht naar een ondergrondse container. In onder andere Amersfoort, Baarn en Stichtse Vecht zijn ze op dit moment bezig met het uitrollen van dit systeem.DIFTAR
Ook de minst vervuilende gemeenten in onze provincie zetten in op 'omgekeerd inzamelen', maar zij combineren dit met een variabel tarief. Het systeem dat ook wel 'diftar' wordt genoemd gaat uit van het principe 'de vervuiler betaalt'. Inwoners betalen geld voor elke keer dat zij de ondergrondse container gebruiken om restafval weg te gooien of een restafvalcontainer aan de weg zetten.

Dat mensen het afvalbeleid in hun portemonnee voelen lijkt te werken. In de gemeenten Bunschoten, Woudenberg, Leusden en Veenendaal wordt door dit systeem al enkele jaren minder dan 100 kilo restafval per inwoner opgehaald. Deze gemeenten hebben de landelijke doelstelling dus al gehaald.

ROER OM
Op dit succes gaat ook Renswoude meeliften. Deze gemeente was tot nu toe nog één van de meest vervuilde gemeenten, afgelopen jaar werd daar nog 200 kilo restafval per inwoner verzameld. Dit jaar ging het roer radicaal om en is gestart met omgekeerd inzamelen én diftar. "Zoals het er nu naar uitziet, gaan we uitkomen op 64 kilo restafval per inwoner", vertelt wethouder Sander van 't Foort. "Dat is geweldig, echt goed nieuws."

Toch zijn er ook kanttekeningen te plaatsen bij deze variabele tarieven, merkt de gemeente Bunschoten. Daar zijn ze in 2016 overgestapt op dit systeem. Hoewel de gemeente met slechts 38 kilo restafval per persoon de schoonste van de provincie lijkt, blijkt dit in werkelijkheid tegen te vallen. "Het systeem wordt massaal ontweken", legt Wiebe de Boer van de plaatselijke VVD uit. "Mensen zetten het afval naast de container of nemen het mee naar hun werk."

NASCHEIDEN
Daarnaast zag Bunschoten dat het PMD-afval vervuild werd met restafval, waardoor de kosten van afvalinzameling in de gemeente flink stegen. De VVD heeft er dan ook voor gezorgd dat de gemeente in de toekomst (vanaf 2022) over gaat op nascheiden. Bij dat systeem worden plastic, blik en drinkpakken (PMD) en restafval in één container verzameld en in een fabriek van elkaar gescheiden.


En Bunschoten is niet de enige die gaat inzetten op nascheiden. In steeds meer gemeenten wordt deze techniek overwogen. Nieuwegein, de grootste vervuiler, stapt in 2021 als eerste gemeente in de provincie over op nascheiden. In Utrecht loopt op dit moment al een proef.

Meer weten over de voor- en nadelen van nascheiden? Hou de website dan in de gaten, vanmiddag lees je er meer over.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -