Waarnemend burgemeester Den Oudsten: 'Ik ken niemand die Utrecht niet leuk vindt'

© ANP
UTRECHT - Hij zou het eigenlijk niet meer doen, maar Peter den Oudsten kon het toch niet laten toen de gemeente Utrecht bij hem aanklopte: burgemeester worden. "Utrecht is een leuke stad en ik heb de gemeente echt wat te bieden."
Maar wat heeft hij dan precies te bieden? Volgens Den Oudsten zelf is dat heel simpel. Ervaring, een heleboel ervaring op bestuurlijk gebied.
"Ik heb veel ervaring in een relatief grote stad en ik ben voorzitter geweest van de veiligheidsregio. Dat speelt nu natuurlijk heel erg in de coronatijd", aldus Den Oudsten. "Openbare orde is belangrijk, niet alleen in relatie tot corona maar sowieso in een grote stad. Er wordt veel gedemonstreerd op het ogenblik en dan is het fijn dat er een ervaren burgemeester zit die weet hoe die dit soort dingen moet aanpakken."

JONGE STAD

Naast de bestuurlijke uitdaging, had de uitstraling van de stad Den Oudsten meteen in zijn greep tijdens de benoemingsprocedure. "De stad heeft een jonge toekomstgerichtige uitstraling, ik herken dat ook van Groningen. Een enorm prettig en aansprekend klimaat."
Den Oudsten was onder meer burgemeester in Groningen. Een echte studentenstad, net als Utrecht. "Utrecht is natuurlijk een iets andere schaal, maar er lopen heel veel studenten rond. Je ziet die overheersende internationale sfeer, nu iets minder natuurlijk, maar het geeft een dynamische uitstraling. Ik ken niemand die Utrecht niet leuk vindt."
De liefde lijkt van twee kanten te komen, want in de Utrechtse raad is positief gereageerd op de benoeming van Den Oudsten.

GENOEG TIJD

Een termijn van een aantal maanden is niet veel, toch heeft Den Oudsten er vertrouwen in dat hij de stad echt verder kan helpen. "Ik weet hoe je moet samenwerken met gemeenten. Ik vind dat Utrecht dat heel goed doet en dat moet ook voortgezet worden."
Het is volgens hem belangrijk dat de Domstad vooruit blijft gaan. "Er zijn grote vraagstukken en uitdagingen. En Utrecht kan het zich niet veroorloven om in een soort standstill terecht te komen. Nou daar kan ik dus een bijdrage aan leveren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.