Museum onthult geschiedenis Montfoort: van Middeleeuwse knoop naar middelpunt van M.C. Escher

Wandschildering van Montfoort met kasteel in De Knoperij
Wandschildering van Montfoort met kasteel in De Knoperij © RTV Utrecht
MONTFOORT - Montfoort is een kleine stad, maar wel één met een grote geschiedenis. En die wordt uit de doeken gedaan in museum De Knoperij, dat vandaag de deuren opent. Bezoekers kunnen er zien hoe Montfoort beroemd werd met knopen van runderbot en ivoor en zelfs als inspiratie diende voor een van de bekendste tekeningen van M.C. Escher.
Want zelfs mensen die nog nooit een voet hebben gezet in de pittoreske stad aan de Hollandse IJssel, hebben het waarschijnlijk wel eens zien schitteren op deze wereldberoemde tekening.
Bestuurslid Peter Versloot: "Een van de leuke weetjes van Montfoort is dat M.C. Escher Montfoort bij zijn schilderij Dag en Nacht heeft gebruikt. Maar ook dat Anton Piek hier drie dagen is geweest en er drie prachtige gravures heeft gemaakt. En alles is te zien hier."
In het museum wordt ook de oudere geschiedenis van de stad behandeld. Zo komt het museum aan zijn naam. Museumvoorzitter Lex van Wijk: "Het heet De Knoperij omdat Montfoort bekend is vanwege de knopenindustrie. In de 17e eeuw was het mode om heel veel knopen op je kleding te hebben. En dus was er veel behoefte aan knopen. Arme gezinnen konden daar een centje mee verdienen." In het museum zijn de knopen, gemaakt uit runderbotten en hertengeweien, te zien.
Middelpunt van het museum is een wandschildering van het middeleeuwse Montfoort met daarop onder meer het kasteel dat er nu niet meer is. Peter Versloot legt uit: "De Fransen hebben hier behoorlijk huisgehouden in het rampjaar 1672 en hebben uit nijd dat ze de Oud Hollandse Waterlinie niet overkwamen het kasteel opgeblazen."

CORONA

Het museum werd de afgelopen tijd ingericht en opent midden in de coronatijd, maar bestuurslid Peter Versloot klaagt daar niet over. "Misschien kun je zeggen dat het dankzij de coronatijd zo voorspoedig is gegaan. Vrijwilligers hadden wat meer tijd en zo hebben we het in vier maanden uit de grond gestampt. En we zijn er beretrots op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.