Pieter (19) uit Bunschoten is de schrik van elke processierups

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De 19-jarige Pieter van Middelaar uit Bunschoten is de schrik van elke eikenprocessierups. Gewapend met zijn speciaal gebouwde verreiker met zuigslang trekt hij duizenden rupsen per dag uit eikenbomen door heel Nederland.
De tiener zakte vorig jaar voor zijn eindexamen, omdat hij het vak Frans niet haalde. Daarop besloot hij een eigen bedrijf te beginnen waarmee hij tuinen aanlegt en rijplaten verkoopt. Sinds kort valt rupsenbestrijding ook onder zijn takenpakket.

MACHINE VOOR MEZELF

"Ik wilde eigenlijk altijd al een machine voor mezelf. Een normale kraan of trekker zag ik niet echt zitten, want veel mensen hebben dat al. Dit was vrij uniek. Een maatje van mij moest dit product verkopen. Toen ben ik op internet gaan kijken of er markt voor was en dat was het geval", vertelt Pieter.
Een beschermend pak en een stofzuiger in de hand om de jeukrups te bestrijden zag hij niet zitten. "Ik dacht natuurlijk ook een beetje aan mezelf, want een hele dag in een pak is gewoon taai, dat houdt je niet lang vol. En hoeveel uur een machine maakt, dat maakt niet uit; die gaat wel door", verklaart Pieter de keuze voor zijn machine.

JOYSTICKS

Toch gaat Pieter zelf ook lang door. Zes dagen in de week, behalve zondag (want die is voor zijn administratie), staat hij om half vier 's nachts op. Rond vijf uur vertrekt hij richting Flevoland, waar hij rond half zeven aankomt en dan acht uur lang bomen van rupsen ontdoet. Aan het einde van de middag en begin van de avond pakt hij nog wat particuliere aanvragen mee en is dan, afhankelijk van de drukte, tussen zeven en tien uur 's avonds thuis.
Er is nog zoveel te leren op het gebied van de eikenprocessierups
Pieter van Middelaar, eikenprocessierupsbestrijder
Als we vandaag langs een eikenrij in Marknesse rijden, zijn de eerste nesten snel gevonden. Met een camera die naast de zuigslang zit, ziet Pieter de nesten makkelijk zitten. Met een paar joysticks beweegt hij de afzuiger soepeltjes naar het nest, waar de rupsen samen met het nest in verdwijnen.

ZOVEEL TE LEREN

De brandharen worden gefilterd en de rupsen belanden in een bak. Die levert hij af op een plek waar de insecten de brandoven wacht. Het gemak waarmee Pieter zijn apparaat nu bedient vergde wel enige oefening. "Je kunt het niet in een dag. Je hebt echt wel een week flinke training nodig voordat je het onder de knie hebt."
Volgende week doet Pieter zijn Frans examen over om voor zijn vwo te slagen, maar de kans dat hij daarna weer in de boeken op een hogeschool of universiteit duikt, is nihil. "Nee hoor, dan ga ik gewoon door waarmee ik bezig ben", lacht hij.
"Er is nog zoveel te leren op het gebied van de eikenprocessierups. Je hebt preventief inspuiten, nestkastjes, advies geven; ik kan nog heel veel kanten op. Ik denk wel dat ik iemand inhuur om dit over te nemen, want zoveel uur per dag houdt je niet lang vol. Maar nu is het de investering zeker waard."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.