Instellingen

Dodelijk ongeluk Utrecht veroorzaakt onder invloed van lachgas en wodka: OM eist 8 jaar cel

© Michiel van Beers
UTRECHT/VIANEN - "Als ik gezien had dat ik tegen een andere auto was gebotst, was ik niet weggerend en was ik gelijk het water in gesprongen om de bestuurster te helpen." Dat zei de 26-jarige Soufian S. vandaag in de rechtbank, waar hij terechtstond voor het veroorzaken van een fatale aanrijding op zaterdagochtend 9 december 2017 op de Kardinaal de Jongweg in Utrecht.
De Renault Clio van de 21-jarig Ghizlane kwam na de aanrijding in de vaart langs de weg terecht, waar zij pas een kwartier later werd ontdekt. Ze werd gereanimeerd, maar overleed uiteindelijk elf dagen later aan de gevolgen van hersentrauma en schade aan haar longen, mede veroorzaakt door bijna-verdrinking.
De officier van justitie eiste 8 jaar gevangenistraf en 5 jaar rijontzegging tegen de verdachte. Ook zou hij de familie van het slachtoffer een schavergoeding moeten betalen.
Als ik had geweten dat zij in het water lag, was ik er wel ingesprongen.
Verdachte fataal verkeersongeluk

AUTO VOL LACHGASAMPULLEN

Het Openbaar Ministerie vindt bewezen dat S. schuldig is aan roekeloos rijden en doodslag. De twee andere inzittenden van de Audi zeggen dat ze samen wodka en lachgas hadden gebruikt. Ze waren naar een club in Delft geweest. Daarna hadden ze in Den Haag nog meer lachgas gehaald. Terug in Utrecht nam S. het stuur over en scheurde door de stad. Op elf punten was de laagst gemeten snelheid 72 km/u en de hoogste 152 km/u, waar je 50 mag. Het OM denkt dat de Audi bewust was gehuurd om extreem hard mee te rijden.
Uit onderzoek blijkt dat de Audi vlak voor het ongeluk met 98 km/u op de Anthonie Mattheuslaan reed. Het was donker en glad door natte sneeuw. Op de kruising met de Kardinaal de Jongweg verloor S. de macht over het stuur en botste op de Renault Clio die in het water naast de weg belandde. S. deed niets om de bestuurster te helpen en belde ook niet met 112. Volgens getuigen liep hij rustig weg van de plaats van het ongeluk en liet hij zich verderop oppikken door een buurman die hij had gebeld. De Audi lag bezaaid met lachgasampullen.
Het slachtoffer lag 17 minuten in het water
Het slachtoffer lag 17 minuten in het water © Michiel van Beers

GROOT VERDRIET

Voor de familie van Ghizlane is de manier waarop zij is gestorven onverteerbaar. Ze was op weg naar haar werk bij de Action toen ze werd aangereden in de auto die zij van haar vader had gekregen om veilig naar haar werk te reizen. In emotionele verklaringen riepen de vader, moeder en broer van de jonge vrouw de verdachte op om zich als een man te gedragen en de waarheid te vertellen. Elf dagen lang leefden zij tussen hoop en vrees voor zij te horen kregen dat Ghizlane's toestand uitzichtloos was.
In de rechtszaal ontkende de verdachte vandaag dat hij onder invloed was geweest. Twee jaar geleden verklaarde hij dat hij uit alle macht had geprobeerd de andere auto te ontwijken. Vandaag beweerde hij dat hij de auto van Ghizlane destijds niet had gezien en dacht dat hij alleen maar tegen een boom was gereden. "Als ik had geweten dat zij in het water lag, was ik er wel ingesprongen", riep Soufian.

HARDLEERS

De rechters reageerden daarop met gefronste wenkbrauwen en de nabestaanden met kreten van verontwaardiging en zuchten van ongeloof. Soufian S. meldde zich pas 11 dagen na het ongeluk bij de politie. Hij zei vandaag dat hij zich niet verborgen had gehouden, maar door stress na het ongeluk hart- en longklachten had gekregen. Hij had bij zijn zus in Belgie gelogeerd om zich daar te laten onderzoeken.
De verdachte heeft een flink strafblad. Hij werd als minderjarige veroordeeld voor diefstal en geweld en kreeg tien jaar geleden een PIJ-maatregel opgelegd: een soort jeugd-tbs. In de rechtszaal vertelde hij dat hij na het ongeluk zijn leven heeft gebeterd. Hij verhuisde naar Vianen en heeft een relatie en een baan. Hij zou na het ongeluk ook gelijk zijn gestopt met lachgasgebruik en zijn oude vrienden van de straat zou hij niet meer zien.
Maar volgens de officier van justitie is de verdachte hardleers en heeft hij zich afgelopen jaar weer drie keer schuldig gemaakt aan gevaarlijk rijgedrag en grove snelheidsovertredingen. Bij de reclassering zou hij onlangs hebben verteld dat hij pas een paar maanden geleden is gestopt met het gebruik van lachgas.

VRIJSPRAAK

De advocaat van S. vindt dat de rechtbank de verklaring van haar client moet geloven. Zij pleitte voor vrijspraak voor roekeloos rijden en doodslag. Ook vroeg zij om strafvermindering, omdat de zaak zich twee-en-half jaar heeft voortgesleept. Volgens het OM is dit veroorzaakt door het ingewikkelde technische onderzoek dat nodig was. De verdediging vindt dat een celstraf niet langer moeten zijn dan de maand die S. in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast zou een taakstraf passend zijn.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in de zaak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.