Margreet op anderhalve meter: ruimte zat in Hekendorp!

© RTV Utrecht
HEKENDORP - Twee jaar geleden spendeerde Margreet de zomer in het uiterst pittoreske Hekendorp. Dit dorp van 700 inwoners ligt op de grens van onze provincie en Zuid-Holland. Het is er weids en rustig. Winkels zijn er in het dorp niet meer, een huisarts ook niet, maar er is wel een druk verenigingsleven, een basisschool en een eetcafé.

DE MANNEN VAN DE SLUIS

Iedere ochtend rond half 12 komen een aantal oudere dorpelingen naar het centrum van het dorp om daar op de sluis het wel en wee van die dag door te nemen. Hoewel ze het liever over andere dingen hebben, ging het daar bovenop die sluis natuurlijk óók over corona. "Ik wil geen heel dwarse man zijn", steekt de ruim 80-jarige Bertus van wal. "Maar ik denk dat we gewoon normáál moeten doen. Ik houd me er wel aan, hoor. Maar da's toch vooral omdat anderen dat van me vragen."
Zijn 'sluisgenoten' leggen uit hoe het in het dorp is gegaan de afgelopen weken. "Ik denk dat je beter hier kan wonen, dan in de stad", filosofeert Ad - de jongste van de drie op de sluis. "Weet je, hier is gewoon heel veel rust en ruimte. Je hoeft in Hekendorp echt je best niet te doen om die anderhalve meter te houden. Kinderen konden hier gewoon spelen, dat was in de stad wel anders." In het dorp is geen coronabesmetting geweest. Een geluk, want het buurdorp Oudewater kende helaas wel veel gevallen van de ziekte.

UITVAARTONDERNEMER IN CORONATIJD

De koster van de plaatselijke kerk, Jan, is uitvaartondernemer. Hij heeft een zware periode gehad: "Alles was anders. Gesprekken met nabestaanden moesten via videobellen. In mijn vak is echt contact het belangrijkst, maar het kon gewoonweg niet. Ik heb weleens op het punt gestaan naar een familie te gaan, dat mijn vrouw me tegen moest houden. "Nee Jan", zei ze dan. "Dit moet echt via de computer.""
Bang voor zijn eigen gezondheid is hij soms ook geweest: "Niet dat ik zat te trillen als een rietje, maar ik ben soms wel heel dichtbij coronapatiënten geweest en heb uit voorzorg de huisarts weleens gebeld. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor mijn gezin."

SUPPORT YOUR LOCAL

De eigenaar van de enige uitspanning van het dorp, Tim, heeft het druk gehad de afgelopen maanden. "We zijn op de eerste twee dagen na, de hele coronaperiode open geweest voor afhalen. Niet alleen de gebruikelijke friet kon worden afgehaald , we hadden ook vaste 'eten wat de pot schaft' dagen en daar aten gelukkig heel veel dorpelingen van mee."
Op de sluis denken ze graag even mee over het succes van de uitspanning: "Ik denk dat iedereen in het dorp het Tim gunde dat het goed zou blijven gaan. Bovendien heeft ons dorp het ook echt nodig hoor. We hebben hier niet zo veel, dus de enige horeca die er is, móest gewoon blijven. En ach", vult hij lachend aan, "het was ook een prima excuus om regelmatig niet zelf te hoeven koken!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.