Vermogen uit zonnepanelen flink gestegen, gemeente Utrecht koploper

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De opbrengst van groene energie afkomstig van zonnepanelen is vorig jaar flink gestegen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gemeente Utrecht is voor wat betreft woningen zelfs koploper in Nederland met ruim 39 megawatt vermogen aan zonnepanelen.
Op daken van Nederlandse woningen stond vorig jaar voor 3237 megawatt aan vermogen van zonnepanelen opgesteld, bijna 40 procent meer dan een jaar eerder. In de gemeente Utrecht alleen al was dat 39,1 megawatt, op de voet gevolgd door Groningen en Eindhoven (beide 38,8 megawatt). In de drie gemeenten was ook een relatief grote groei te zien. In Utrecht steeg het vermogen zelfs met 12,6 megawatt.
Benieuwd hoeveel groene energie er in jouw gemeente wordt opgewekt met zonnepanelen? Bekijk hieronder de totale opbrengst en die van bedrijven en woningen afzonderlijk.
Voor het eerst zijn op daken van Nederlandse bedrijven ook meer panelen te vinden dan op die van huiseigenaren, namelijk voor 3637 megawatt. Volgens het CBS komt deze stijging door de grote velden vol zonnepanelen die gerund worden door bedrijven. Alle zonnepanelen in Nederland bij elkaar opgeteld leveren 6874 megawatt op. De gemeente midden-Groningen voert daarbij de lijst aan. Als het vermogen van woningen en bedrijven bij elkaar wordt opgeteld, doet de noordelijke gemeente het ook het best.
Het dak van de universiteitsbibliotheek.
Het dak van de universiteitsbibliotheek. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij

UTRECHT

De Universiteit Utrecht speelt een belangrijke rol bij het grote aandeel van zonnepanelen in de gemeente. "Op universiteitsdaken liggen bij elkaar 4500 zonnepanelen. De stroom gaat direct het gebouw in en die gebruiken we meteen. Maar als je kijkt hoeveel we gebruiken, wekken we maar 1 of 2 procent van het totale gebruik op", aldus Wilfried van Sark, hoogleraar zonnepanelen aan de Universiteit.
De ambitie van de universiteit is om het aantal zonnepanelen nog verder uit te breiden. De onderwijsinstelling denkt daarbij aan het verder volleggen van daken. "Ongeveer de helft van onze daken ligt vol, daar moet dus een zelfde hoeveelheid bij. Maar daarnaast willen we ook kijken naar de velden om ons heen, bijvoorbeeld rond Utrecht Science Park." Van Sark denkt aan ongeveer 10 procent van alle velden rond de Uithof.

ZONNEWEIDE EEMNES

Een andere plek waar groene energie wordt opgewekt, is de zonneweide bij knooppunt Eemnes, waarvoor een stuk grond wordt gehuurd van een lokale boer. "Uit deze panelen komt een heleboel stroom, genoeg voor 1800 huishoudens jaarlijks", legt algemeen directeur Erik Snijders van KiesZon uit. Dat is ongeveer 60 procent van alle huishoudens in Eemnes.
"De gemeente telt ruim 3000 huishoudens, maar de Eemnesser bevolking is zelf ook heel actief en we hebben al heel veel woningen waar zonnepanelen op liggen", zegt wethouder Wilma de Boer-Leijsma. "Wij bevorderen dat ook, we lopen ook voor op heel veel gemeenten in de regio en dat willen we ook." Doel van de gemeente is dan ook om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

GROND

De verwachting is dat er komende jaren nog veel meer zonneweides komen. "In de provincie Utrecht is alleen al het plan om voor 800 hectare aan zonneweides te realiseren. Dit park is ongeveer 6,5 hectare, dus dan zouden er nog 100 bij moeten komen", aldus Snijders.
De Boer-Leijsma: "Wij willen de zonnevelden het liefst in de oksels van de snelwegen houden, of op stukjes land waar je eigenlijk niet zo veel mee kunt. Midden in een natuurgebied wil je dat natuurlijk niet hebben."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.