Lintjesregen in Utrecht vervroegd vanwege vertrek Van Zanen

© RTV Utrecht
UTRECHT - De lintjes worden dit jaar op vrijdag 3 juli uitgereikt, maar niet in de gemeente Utrecht. Vanwege het vertrek van burgemeester Jan van Zanen is de datum vervroegd, zodat de vertrekkend burgemeester de lintjes alsnog kan uitreiken. De uitzondering geldt alleen voor de gemeente Utrecht en de ceremonie vindt op 30 juni plaats.
Vanwege de uitbraak van het coronavirus werd de traditionele lintjesregen dit jaar uitgesteld. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat mensen met een lintje deze op vrijdag 3 juli alsnog krijgen uitgereikt. De ruim 3000 gedecoreerden krijgen hun onderscheiding niet opgespeld, maar overhandigd in een etui. Dat gebeurt tijdens bijeenkomsten met het dan geldende maximum aantal mensen.
Wie er lintje krijgen werd wel 'gewoon' bekendgemaakt op de laatste werkdag voor koningsdag. Het was dus een lintjesregen zonder lintjes. Hier kan je teruglezen wie er allemaal een krijgen.
Gemeenten die niet alle gedecoreerden en gasten tegelijk kunnen hebben, kunnen de uitreiking eventueel ook deels op 2 juli laten plaatshebben. De gelukkigen zijn wel al in april, voorafgaand aan Koningsdag, op de hoogte gebracht en in de Staatscourant verschenen, maar uitreiken was toen helemaal niet mogelijk wegens het coronavirus.

VERTREK

Eind vorige maand werd bekend dat Van Zanen is voorgedragen als nieuwe burgemeester van Den Haag. Het besluit kwam onverwachts, want de VVD'er was begin dit jaar juist een tweede ambtstermijn begonnen. Gisteren maakte de gemeente bekend dat PvdA'er Peter den Oudsten vanaf 1 juli waarnemend burgemeester wordt.
De gemeente Utrecht heeft inwoners inmiddels opgeroepen suggesties te doen waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.