RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Veertien vale gieren boven Utrecht: 'Ze zijn op zoek naar kadavers'


PROVINCIE UTRECHT - Ze zijn waarschijnlijk verdwaald, maar dat maakt het enthousiasme onder vogelaars niet minder. Een groep vale gieren trok vandaag over de provincie. Een spectaculair gezicht: de gieren hebben een spanwijdte van 2,80 meter.

Joachim Vreeman filmde de gieren boven de Amsterdamsestraatweg in Utrecht.


Albert de Jong van SOVON vogelonderzoek ziet de gieren vanaf zijn eigen balkon in Utrecht. "Ze horen boven het platteland van Spanje, om ze dan boven zo'n stad te zien is wel maf." De Jong zit in verschillende WhatsAppgroepen met andere vogelaars. "Die houden elkaar allemaal op de hoogte, dus het was druk vanochtend."

 In een WhatsAppgroep houden Utrechtse vogelliefhebbers elkaar op de hoogte. In een WhatsAppgroep houden Utrechtse vogelliefhebbers elkaar op de hoogte. | Foto: Albert de Jong

Vogelliefhebber Gijs van der Voort heeft de gieren gemist, de Utrechter is aan het werk in Woerden. Hij baalt eerst, maar zegt dan: "Ik heb er honderden gezien. In de PyreneeŽn. Waar ze horen." In de Zuid-Europese bergen zijn de gieren meestal in groepen te vinden. Van der Voort: "Hier verdwaalt er ook wel eens een in zijn eentje."

AL DAGEN BOVEN NEDERLAND
Volgens Albert de Jong komt het bijna jaarlijks voor dat een of twee groepen boven Nederland worden gezien. "Soms gaan ze dan aan de grond zitten, maar in dit geval was het een groep die overvliegt uit het noordoosten. Ze hangen al een paar dagen boven Nederland."

 Arjen Boele zag de gieren boven Lopik. Arjen Boele zag de gieren boven Lopik. | Foto: Arjan Boele

De gieren zijn aaseters, door hun kale nek kunnen ze met hun snavel diep in een dood beest wroeten zonder dat er veren blijven hangen als ze hun kop terug trekken. De Jong zegt dat de dieren nu ook op zoek zijn naar kadavers op de grond. "Maar in Nederland liggen er niet zoveel dode schapen."

Volgens de laatste berichten zijn de gieren vertrokken richting het zuiden. Vogelspotters in Gorinchem hadden al pech, ze stonden te veel naar het westen. Het duidt erop dat de aasvreters in een rechte lijn richting Frankrijk vliegen. De kans dat de vale gieren nog boven Utrecht te zien is lijkt dus klein. De Jong: "Tenzij ze nog omkeren, maar dat lijkt me niet."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -