Vreeswijkers in verzet tegen sloop huizen: 'Waarom niet renoveren?'

VREESWIJK - 'Slopen is bezopen!' Met die leus verzetten tientallen bewoners van het Nieuwegeinse Vreeswijk zich tegen de mogelijke sloop van hun huizen. Volgens verhuurder Mitros verkeren de woningen in slechte staat en moet er nieuwbouw voor in de plaats komen. Bewoners grijpen alles aan om hun tegengeluid te laten horen. "De huizen kunnen prima worden gerenoveerd", zo klinkt het.
Bewoners maakten protestborden en -shirts met de slogan 'Geen sloop, maar renoveren!'
Bewoners maakten protestborden en -shirts met de slogan 'Geen sloop, maar renoveren!' © RTV Utrecht
Vooral bewoners uit de Margrietstraat zijn boos. Eerst zouden alleen de huizen aan de Irenestraat en de Tramstraat worden gesloopt; pas in maart hoorden bewoners van de Margrietstraat dat ook de huizen die zij huren over een jaar of twee waarschijnlijk tegen de vlakte gaan. "Dat viel rauw op ons dak", zegt bewoner Claudia.

ACHTERSTALLIG ONDERHOUD

De bewoners maken zich veel zorgen over de toekomst. Claudia: "Waar kom je terecht? Wat voor huis krijg je terug? Mag je überhaupt nog terugkomen? We krijgen geen garanties." Buurvrouw Karin Meijers sluit zich daarbij aan en zegt: "Het geeft gewoon ontzettend veel onrust. Er zijn veel ouderen die hier al dertig of veertig jaar wonen. Ga je die dan opeens laten verhuizen?"
Waar kom je terecht? We krijgen geen garanties.
Claudia, bewoner Margrietstraat
Ze erkennen dat sommige huizen in slechte staat verkeren, maar de huizen aan de Margrietstraat zijn volgens de bewoners nog 'prima te renoveren'. "In Benschop en Culemborg staan dezelfde huizen", legt Henk van Zuilen uit. "Die zijn daar allemaal gerenoveerd. Hier kan dat ook prima. Ik heb zelf dertig jaar in de bouw gewerkt, dus ik weet er veel van."
Volgens de bewoners is er wel sprake van achterstallig onderhoud. "Als alles netjes was bijgehouden, had het niet zover hoeven komen", aldus Meijers. Van Zuilen voegt toe: "Ik heb zelf alles gerenoveerd. Mitros heeft niets gedaan. Ja, een likje verf aan de buitenkant of een keer een ander raam, maar verder niets. Sommigen zitten nog met een badkamer van vijftig jaar terug."

TOCHT EN VOCHT

Al met al moet er iets gebeuren en de voorkeur van Mitros is vooralsnog het slopen van de huizen, óók die aan de Margrietstraat. Imke Mokveld, manager Wonen Nieuwegein van Mitros, zegt: "Een deel van de woningen is echt heel slecht. Die mensen klagen ook over tocht, vocht en gehorigheid. We hebben woningen die van betere kwaliteit zijn, maar die kunnen we niet verduurzamen."
Ze licht toe: "Als je bijvoorbeeld zonnepanelen wilt plaatsen op een dak, dan moet de constructie die wel kunnen dragen. En dat kan bij deze woningen niet. Daarom willen we graag nieuwe woningen terugplaatsen." Mitros hoopt dan ook nieuwe huizen te kunnen bouwen, 'die voldoen aan de duurzaamheidseisen van de toekomst'.
Vreeswijk is prachtig. Ik snap dat mensen hier graag willen blijven wonen.
Imke Mokveld, Mitros
Mitros begrijpt dat bewoners bang zijn dat de buurt uit elkaar valt. Mokveld: "Mensen wonen hier met ontzettend veel plezier, soms al van generatie op generatie. Bovendien is Vreeswijk natuurlijk prachtig. Ik snap dan ook dat mensen hier graag willen blijven wonen." Ze belooft dat Mitros zijn best doet om zoveel mogelijk mensen terug te laten keren 'in een passende woning'.
'Ik woon hier naar mijn zin; slopen is bezopen' staat op het protestbord van Vreeswijker Henk van Zuilen.
'Ik woon hier naar mijn zin; slopen is bezopen' staat op het protestbord van Vreeswijker Henk van Zuilen. © RTV Utrecht

ALTERNATIEF PLAN

Bewoners van de Margrietstraat hebben inmiddels een alternatief plan naar Mitros gestuurd. Daarin stellen ze voor om de huizen aan de Margrietstraat te laten staan en op een grasveld in de buurt nieuwe appartementen te bouwen voor ouderen die dan misschien tóch willen verhuizen naar een gelijkvloerse woning. "Zij maken dan weer ruimte voor jonge gezinnen", zegt Claudia.
Mitros geeft aan 'goed naar het plan te gaan kijken'. Mokveld voegt toe dat het doel is om sociale huurwoningen te bouwen die betaalbaar zijn. Ook hoopt ze dat mensen mee willen denken. "Dat is ontzettend belangrijk. Samen met bewoners, de gemeente, stedenbouwkundigen en architecten kunnen we hier echt iets moois van maken."
Ik ben gehecht aan mijn huis. We gaan door tot het bittere eind.
Henk van Zuilen, bewoner Margrietstraat
Vooralsnog zitten de bewoners niet te wachten op nieuwbouw. Ze zijn een petitie gestart. Van Zuilen: "Ik zeg niet dat ik nieuwbouw niks vind. Ik vind gewoon dat je iets wat goed is, niet moet afbreken. Ik ben echt gehecht aan mijn huis. We hebben een mooie tuin en deze huizen zijn écht te renoveren. We gaan door tot het bittere eind."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.