Te hoge fosfaatwaarden in bagger Bunschoten, ChristenUnie stelt raadsvragen

© Google Streetview
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De ChristenUnie in Bunschoten heeft raadsvragen gesteld over te hoge concentraties fosfaat en stikstof in het slib dat gebruikt moet worden voor de ophoging van een weiland aan de Fokjesweg.
Het slib is afkomstig uit het Kleine Zeetje. Het college van burgemeester en wethouders zou aanvankelijk hebben aangegeven dat het slib geschikt bevonden was voor de ophoging van het weiland, maar uit een meting die een veehouder aan de Fokjesweg liet uitvoeren, blijkt iets anders.
ChristenUnie wil daarom opheldering. Zo vraagt de partij zich af of het college bekend is met de verhoogde waarden en of er al actie is ondernomen. Als het slib daadwerkelijk gebruikt zou worden, betekent dat er circa 1920 kilogram fosfaat op ongeveer 1,5 hectare wordt gedeponeerd, terwijl de maximale gebruiksnorm volgens de partij 112 kilogram is.
ChristenUnie wil ook weten of waterbedrijf Vitens en het waterschap op de hoogte zijn gebracht in verband met eventuele uitspoeling naar het grondwater. Het storten van het slib zou ook haaks staan op het beleid uit het Klimaatakkoord en zorgen voor stankoverlast in de omgeving.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.