Tientallen onbekende werfkelders ontdekt in centrum Utrecht

Duiker tijdens inspectiewerkzaamheden op de Oudegracht
Duiker tijdens inspectiewerkzaamheden op de Oudegracht © RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - In de binnenstad van Utrecht zijn tot nu toe circa 60 plaatsen ontdekt waar mogelijk onbekende werfkelders zitten. Dat meldt het college in een raadsbrief aan de gemeenteraad.
De kelders werden met een zogenoemde grondradar opgespoord. Dat gebeurde naar aanleiding van raadsvragen van Student & Starter en vanwege de grootscheepse renovatie van werfkelders en kademuren in de binnenstad van Utrecht.
Volgens het college zijn er in totaal ongeveer 200 adressen waar mogelijk kelders liggen en waarvan de huidige staat nog onduidelijk is. De gemeente heeft gisteren een brief naar die adressen gestuurd met het verzoek voor een visuele inspectie.
"Met de inspecties proberen we een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de staat en het aantal weg- en werfkelders in de binnenstad. Indien nodig nemen we preventieve maatregelen voor de veiligheid, behoud van erfgoed en de functionaliteit van het gebied", aldus het stadsbestuur.

INSPECTIES

Ondertussen gaan ook de inspecties aan de walmuren door. Zo zijn er nog een aantal gebreken ontdekt aan de gemeentelijke kluismuren bij de Zoutmarkt. Aankomende week vinden daar ook visuele inspecties plaats.
Ook is er inmiddels duidelijkheid over de scheur in de kelder op de Kromme Nieuwegracht ter hoogte van nummer 8. Uit onderzoek blijkt dat die is ontstaan doordat de kluismuur is gezakt door uitspoeling van zand onder de muur. De Kromme Nieuwegracht werd daarom eerder afgesloten, maar inmiddels gaat de weg dus weer bijna open. Dat gebeurt zodra de verbouwing aan het Polman's Huis is afgerond.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.