Baarnse boseigenaar is fietsers en loslopende honden zat

© Caspar Huurdeman
BAARN - Loslopende honden, fietsers en huttenbouwers zijn moeilijk te weren van landgoed Buitenzorg in Baarn, maar ze zijn wel een doorn in het oog van de eigenaar. Floris Guépin bezit een deel van het bos en hoopt dat bezoekers zich beter aan de huisregels gaan houden.
Die regels houden onder andere in: blijf op de paden, honden aan de lijn en verboden te fietsen. Guépin ziet vooral dat mensen hun eigen regels maken: "Wij Nederlander zijn er goed in om te zeggen 'dat maken wij zelf wel uit'." Guépin spreekt mensen die over zijn landgoed fietsen weleens aan en krijgt dan soms de wind van voren: "Je hebt eigenlijk geluk als ze niets terugzeggen."
Bezoekers van het landgoed hebben een regel doorgekrast.
Bezoekers van het landgoed hebben een regel doorgekrast. © RTV Utrecht

OPENSTELLING

Guépins deel van landgoed Buitenzorg is opengesteld particulier eigendom. Omdat het bos toegankelijk is, krijgt hij daar een subsidie voor. Regels mag hij ook opstellen en bezoekers die zich niet aan de gedragsregels houden, mogen worden geweerd.
De handhaving is alleen moeilijk en wel vaker zorgt het openbare karakter van particulier eigendom voor wrijving. Vorig jaar is bijvoorbeeld een pad voor fietsers afgesloten op landgoed Pijnenburg (Baarn) en in Doorn zijn de gemoederen hoog opgelopen rond het sluiten van een voetpad achter het huis van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld.

WELKOM

Over sluiting of opheffing van paden wil Floris Guépin niets weten. Hij wil gewoon dat mensen zich aan die paar regels houden. "Kijk, hier is een olifantenpaadje gemaakt", wijst hij aan. "Als eigenaar moet je er dan op letten dat er geen vallende takken komen, want als eigenaar ben je aansprakelijk als er iets gebeurt."
"Wat je graag zou willen is dat mensen iets meer respect kunnen opbrengen voor andermans bos", vult Guépins zus Machteld aan. "Mensen denken dat je in het bos kunt rommelen wat je wil."
Floris en Machteld lopen door Buitenzorg
Floris en Machteld lopen door Buitenzorg © RTV Utrecht
Het blijft lastig om mensen keer op keer op de regels te attenderen, geeft Guépin toe. Wandelaars met loslopende honden negeert hij nu liever. Want, zo zegt hij, het loopt vaak uit op discussies die je niet wil voeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.