Utrechters pakken bijna weer net zo vaak de fiets als voor de coronacrisis

© Pixabay
UTRECHT - Utrechters stappen de afgelopen weken steeds vaker weer op de fiets. Dat blijkt uit een brief van het college aan de gemeenteraad. Van bus en trams wordt daarentegen nog steeds heel weinig gebruik gemaakt.
Waar het eind maart nog bijzonder rustig was op de weg, begint het verkeer nu langzaam weer op het oude niveau te komen. Fietsers voeren daarbij de boventoon. Zo zat het aantal fietsers op de Amsterdamsestraatweg begin juni al op 80 procent van het niveau van vlak voor de crisis.

AUTO

Ook de auto vindt zijn weg weer terug naar de Utrechtse straten. Halverwege mei zaten de Biltstraat en het Westplein weer op 70 procent van het niveau van voor de crisis. Bij de Noordelijke Randweg en Amsterdamsestraatweg lag dat met respectievelijk 80 en 90 procent nog hoger.
Bus en tram zijn een flink stuk minder populair. Het aantal instappers bedroeg begin juni ongeveer 17 procent van het aantal instappers begin maart.

MONITOR MOBILITEIT

Het college deelde de resultaten in het kader van de Monitor Mobiliteit. Daarin houdt Utrecht bij voor welke voertuigen wordt gekozen. Hoewel die resultaten over 2019 gingen, kon het college toch al iets zeggen over de effecten van de coronacrisis dit jaar.
Uit de resultaten over 2019 blijkt overigens dat Utrechters sowieso steeds vaker voor de fiets kiezen. Voor 48 procent van alle reizen in de stad wordt de tweewieler gebruikt, waarmee het met afstand het favoriete vervoersmiddel van de Utrechter is.
Tussen 2016 en 2019 is het gemiddeld aantal fietsers per werkdag toegenomen met 15 procent, waarvan 2 procent in 2019. Vredenburg blijft het drukste fietspad met gemiddeld 32.600 fietsers en 1.200 snorfietsers per werkdag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.