Tegenstanders van coronamaatregelen leggen bloemen bij gemeentehuizen

EEMNES - Bij een aantal gemeentehuizen in de regio zijn door tegenstanders van de coronamaatregelen bloemen neergelegd. Dat deden ze omdat de grote demonstratie op het Malieveld in Den Haag van vandaag aanvankelijk verboden was. Dat zien de tegenstanders als schending van hun grondrechten.
In elk geval zijn bij de gemeentehuizen van Bunschoten, Eemnes, De Ronde Venen, Oudewater, Amersfoort en Utrecht bloemen neergelegd. Op neergelegde briefjes en linten staan teksten als 'Rust zacht democratie' en 'Uit liefde voor vrijheid'.
De demonstratie is een initiatief van viruswaanzin.nl. De bloemenleggers willen dat de huidige maatregelen vanwege het coronavirus per direct worden gestopt en dat het normale leven weer wordt opgepakt. Ook willen ze een parlementaire enquête en dat de economie weer gewoon gaat draaien.

RUSTIG, MAAR GEEN AFSTAND

In Eemnes verzamelden zich twaalf mensen om bloemen te leggen. Organisator Eemnesser Martin Vaal (op de foto in rolstoel) noemde het geen demonstratie maar een bijeenkomst. De handhaving was ook bij de demonstratie aanwezig om de boel in de gaten te houden. De actie in Eemnes verliep rustig, maar er werd geen afstand gehouden.
Bloemen en briefjes in Mijdrecht.
Bloemen en briefjes in Mijdrecht. © Ymke fotografie

ARRESTATIES IN DEN HAAG

In Den Haag werd uiteindelijk toch een korte betoging toegestaan omdat de aanwezigen voldoende afstand konden houden, vond burgemeester Remkes. Maar na afloop werd het onrustig. De politie moest uiteindelijk ingrijpen toen een groep demonstranten weigerde het Malieveld te verlaten. Daarbij verrichten agenten zo'n 400 aanhoudingen.
Op het station van Den Haag is het tussen voetbalsupporters en de politie uitgelopen tot een gevecht. Daar werd de ME ingezet en zijn ook vijf arrestaties geweest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.