Stad Utrecht aast op komst Europees weerinstituut

De Uithof, waar het Copernicusinstituut moet komen
De Uithof, waar het Copernicusinstituut moet komen © Robert Oosterbroek
UTRECHT - De Utrechtse gemeenteraad wil het Europese weerinstituut Copernicus Services naar de stad halen. Dat is op dit moment nog in het Verenigd Koninkrijk gevestigd maar zoekt vanwege de Brexit naar een nieuwe locatie.
De Rijksoverheid steunt Utrecht in de bid, dat volgens het college van b&w een goede kans maakt. Onder andere de al aanwezige kennis over klimaat- en gezondheidswetenschap is een belangrijke troef. Toch is de concurrentie sterk. Zo is er ook interesse uit onder andere Duitsland, Finland, Frankrijk en Italië.

UTRECHT OP DE KAART ZETTEN

Het Copernicusinstituut is onderdeel van het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) en verzamelt weer- en klimaatdata van satellieten. Dat past in het toekomstplaatje van het Science Park, zo schrijft het college in een brief aan de raad. "Het Utrecht Science Park zou met de komst van het Copernicusinstituut stevig op de kaart worden gezet als cluster van weer- en klimaatwetenschap."
De vestiging van het Copernicusinstituut op de Uithof zou direct zo'n 150 banen opleveren. Naar schatting ontstaan er daarnaast nog eens zo'n 900 indirecte banen, onder andere in andere wetenschappelijke branches.
Op 10 september moeten alle internationale kandidaten hun bidbook inleveren. Eind dit jaar moet het besluit over de verhuizing worden genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.