Voedselbank slaat opnieuw alarm: steeds minder eten voor groeiende groep

© RTV Utrecht
UTRECHT - De voedselbank in Utrecht luidt de noodklok. De magazijnen worden steeds leger, terwijl verwacht wordt dat door de coronacrisis veel meer mensen de voedselpakketten nodig zullen hebben. "De kans is vrij groot dat we veel mensen extra gaan krijgen. Er zijn zelfs doemscenario's van een groei van vijftig procent", zegt coördinator Ingrid Verkerk van de Voedselbank Utrecht. Er is volgens haar structureel steun nodig.
"Ik wil 'm eigenlijk best wel flink luiden", zegt Verkerk over die noodklok. "We zien dat steeds minder houdbaar binnenkomt momenteel en het gaat er eigenlijk nog harder uit dan normaal. Dus we moeten aan de voorkant natuurlijk veel meer binnenkrijgen."
Als de aanvoer terugloopt en de vraag stijgt, dan worden de pakketten heel erg karig
Ingrid Verkerk, coördinator Voedselbank
Aan het begin van de coronacrisis luidde de voedselbank ook al eens de noodklok. Door het hamsteren van mensen, bleven er minder producten over voor de klanten van de voedselbank. Maar na die noodkreet kwamen tal van acties van de grond. Van straatinzamelingen en hulp van kerken tot de drive through van FC Utrecht om houdbare producten in te leveren. De producten stroomden binnen, maar inmiddels is daar weinig meer van over en nieuwe massale acties blijven uit.

HET ERGSTE MOET NOG KOMEN

"Er zijn echt onwijs veel mooie en leuke initiatieven op gang gekomen", zegt Verkerk. "Dus we hebben echt een periode een hele mooie aanvulling gehad, alleen dat begint op te drogen." Ze denkt dat het komt doordat de coronacrisis een beetje begint te wennen voor mensen én het virus bovendien minder aanwezig is. "Het ergste lijkt achter de rug. Maar voor ons moet dat nog komen."
Want de voedselbanken verwachten dat het aantal mensen dat een beroep op ze doet, alleen maar zal stijgen. "Er zijn in Utrecht heel veel aanvragen voor bijstand geweest en we verwachten dat die mensen uiteindelijk ook een beroep op ons gaan doen." Dat ze dat nu nog niet doen - het aantal klanten van de voedselbank bleef de afgelopen weken nagenoeg stabiel - komt volgens Verkerk doordat mensen doorgaans niet direct naar de voedselbank stappen als ze financieel de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen. "Dan ga je toch waarschijnlijk eerst alternatieve oplossingen zoeken. Bij familie eten, reserves opmaken en dan ga je pas ten einde raad naar de voedselbank."
Maar dat mensen die nu misschien nog met kunst- en vliegwerk het hoofd boven water houden, uiteindelijk zullen aankloppen bij de voedselbank, daar is Verkerk wel van overtuigd. En om ook dan aan iedereen een fatsoenlijk pakket te kunnen geven, is er volgens haar meer nodig dan af en toe een actie van betrokken mensen. Ze wil dat bedrijven structureel gaan doneren en in grote volumes. "Laat ik het zo zeggen", besluit Verkerk. "Als deze trend doorzet, dat toch een beetje de aandacht verstomt, dat de aanvoer terugloopt en de vraag stijgt, dan wordt dat verschil alleen maar groter. En dat betekent dat de pakketten heel erg karig moeten gaan worden, willen we iedereen wat kunnen geven."
Verslaggever Robert Jan Booij nam vanmorgen kijkje in het magazijn van de voedselbank
Deel 2 van verslaggever Robert Jan Booij bij de voedselbank

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.