Meer tekenbeten: 'Eén teek kan je voor het leven tekenen'

© Bewerking RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Check jezelf altijd op tekenbeten ook na een barbecue in de achtertuin. Met die oproep komt Fred Verdult van de Lymevereniging in Amersfoort. Het aantal tekenbeten in ons land neemt fors toe en in deze Week van de Teek verschijnt een nieuwe app die laat zien waar je het meeste risico loopt op een beet. "Fantastisch dat je nu alert wordt gemaakt op teken."
Verdult zet zich in voor lymepatiënten nadat hij op vakantie zelf door een teek werd gebeten en besmet raakte met Lyme. Hartklachten, gewrichtspijn & dubbelzien, de klachten bij Fred Verdult waren wisselend. "Negen en een half jaar geleden ging ik op fiets- en kampeervakantie en kwam terug met een grote rode vlek op mijn buik. De huisarts zei dat het wel overging. Dat ging het ook, alleen kreeg ik een half jaar later allerlei klachten. De zoektocht naar de diagnose Lyme heeft 2,5 jaar geduurd."

TOEGENOMEN

In Nederland stijgt het aantal mensen dat een tekenbeet oploopt al jaren. In 1996 registreerde het RIVM 600.000 tekenbeten, in 2017 was dat aantal met 1,5 miljoen gevallen meer dan verdubbeld.
Biologen zoals Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) houden de beestjes dan ook goed in de gaten omdat ze een verspreider kunnen zijn van allerlei ziektes. "We zien dat Nederland een hotspot is wat betreft het aantal ziekte van Lyme gevallen. We zitten natuurlijk heel dicht op die teken, we hebben een dichtbevolkt land en we houden er ook van om de natuur in te gaan."
Toch wordt een derde van alle tekenbeten in tuinen opgelopen, dat laten meldingen bij tekenradar.nl zien.

APP

Onderzoekers hebben tekenvangsten van de afgelopen tien jaar verzameld en gecombineerd met weerdata en satellietgegevens. Met de app van Nature Today is in de loop van deze week te zien hoeveel teken per vierkante kilometer aanwezig zijn, al het blijft natuurlijk wel een schatting.
Verdult: "Het is vooral belangrijk dat die app er is omdat mensen in hun vrije tijd nu veel vaker buiten zijn. Meer uitstapjes naar de Veluwe bijvoorbeeld of barbecues in de achtertuin. Het is heel goed om je er bewust van te zijn, maar over het algemeen geldt: check jezelf en gezinsleden goed als je in het groen bent geweest. Want één teek kan je voor het leven tekenen."

HOTSPOT

Volgens bioloog Van Vliet komen veruit de meeste tekenbeten in de maanden juni en juli voor. De spinachtige beestjes hebben het naar hun zin door het steeds warmere klimaat. Niet iedereen die door een teek wordt gebeten wordt ziek. Ongeveer 2 procent van de beten heeft verstrekkende gevolgen, dat zijn zo'n 27.000 mensen per jaar.
Tips om een beet van een teek te voorkomen, zijn te vinden op de website van de Lymevereniging.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.