Soesterberger die ex-vriendin stalkte, laat zich niet stoppen door de rechter

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
SOESTERBERG - Rechter: "Als de rechtbank u een contactverbod oplegt, gaat u zich daar dan aan houden?" Verdachte: "Nee, dan ga ik in beroep, omdat ik het er niet mee eens ben. Het moet wel van beide kanten komen." Dit is een kenmerkend citaat uit een bijzondere zitting in de Utrechtse rechtbank, waar de 50-jarige Patrick uit Soesterberg vandaag terecht stond voor het aanhoudende stalken van zijn ex-vriendin.
Volgens de officier van justitie stuurde hij de vrouw in april en mei vorig jaar meerdere keren per dag, opdringerige en bedreigende mails en appjes. Hij zou daarin onder meer hebben gedreigd haar ex-man, die weer in haar leven was gekomen, aan te pakken. Ook zou hij bij haar huis hebben gepost en alarmapparaatjes in de tuin en door de brievenbus hebben gegooid, die een enorme herrie maken.
Ik zal altijd op je blijven jagen, totdat we weer samenzijn. Dan zul je rust krijgen.
Verdachte van stalking ex.

IK BLIJF JAGEN

De vrouw, die eveneens uit Soesterberg komt, deed meerdere keren aangifte tegen haar ex-vriend, omdat hij haar lastig bleef vallen. Maar ook nadat de politie een stopgesprek met hem had gevoerd en hem was verboden contact met haar op te nemen, ging hij daarmee door en mailde hij teksten als: "Ik zal altijd op je blijven jagen, totdat we weer samenzijn. Dan zul je rust krijgen."
Het Openbaar Ministerie eiste vandaag 321 dagen gevangenisstraf tegen Patrick. Dat is precies de tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast wil het OM dat de rechtbank hem een contact- en locatieverbod van drie jaar oplegt. Voor iedere overtreding zou hij twee weken de cel in moeten.
Ik ben bij jou in de buurt voor jouw veiligheid. Als hij je weer gaat slaan. pak hem binnenkort wel.
Verdachte van stalken ex.

EIGEN SCHULD

Dat de Soesterberger bijna een jaar in voorarrest zat, is deels zijn eigen schuld. Hij mocht zijn proces in vrijheid afwachten, op voorwaarde dat hij geen contact meer zou opnemen met zijn ex-vriendin. Omdat hij zich daar keer op keer niet aanhield, werd hij telkens weer vastgezet. Toen hij juli vorig jaar weer eens werd opgepakt, omdat hij haar een kaartje had gestuurd, verzette hij zich volgens het OM. Hij zou een van de agenten hebben gebeten. Die eist volgens de officier terecht een schadevergoeding van 150 euro.
Volgens de verdachte is het niet zijn schuld, dat er toch steeds weer contact was met zijn ex. Dat zou zij zelf ook hebben gewild. Ondanks het stopgesprek was ze met hem gaan wandelen in het bos en hadden zij zelfs seks gehad. Patrick is er van overtuigd dat zijn ex door haar teruggekeerde ex-man onder druk is gezet om de relatie te beëindigen en aangifte te doen. Omdat haar ex-man haar voortdurend zou controleren en zelfs mishandelen, zou hij haar in de gaten hebben gehouden.
Je ziet mij niet, maar ik ben echt bijna de hele dag bij jou in de buurt. Ik weet hoe laat je gaat en weer terugkomt.
Verdachte van stalking ex.

BIJT VAN ZICH AF

Volgens Patrick beet hij een van de agenten, omdat hij bij zijn aanhouding werd mishandeld. De agenten zouden hem hard hebben aangepakt, omdat hij nog een raam wilde sluiten en wat spullen pakken voor hij met hen mee zou gaan. De advocaat van Patrick zegt dat is vastgesteld dat haar cliënt onder de blauwe plekken zat. Zij pleitte voor een taakstraf. Een contactverbod zou niet nodig zijn: als de ex-vriendin hem niet meer wil zien, zal hij haar met rust laten.
Omdat een psychiater die Patrick vorig jaar onderzocht aanwijzingen zag voor een mogelijke stoornis, is hij dit jaar geobserveerd in het Pieter Baan Centrum, maar de deskundige daar concludeerden dat er geen sprake is van een stoornis en er geen behandeling noodzakelijk is.
Hoe de rechtbank de man uit Soesterberg denkt te kunnen weerhouden van het stalken van zijn ex-vriendin, weten we over twee weken. Dan is de uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.