'Versoepelingen per 1 juli kunnen doorgaan, middelbare scholen na zomer volledig open'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Het ziet ernaar uit dat vanaf 1 juli maximaal honderd mensen bij elkaar mogen komen in bijvoorbeeld de horeca, theaters en bij bijeenkomsten zoals begrafenissen, bruiloften en kerkdiensten. Nu zijn dat er nog maximaal dertig. Overeind blijft wel dat mensen onderling 1,5 meter afstand moeten houden.
Het Outbreak Management Team (OMT) is positief over deze versoepelingen die het kabinet al eerder had aangekondigd, bevestigen bronnen aan de NOS. Woensdag neemt het crisisberaad van het kabinet (MCCb) hierover een formeel besluit. Premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge lieten eerder al doorschemeren dat het er goed uitziet voor de versoepelingen.

MIDDELBARE SCHOELEN

Naast de versoepelingen per 1 juli, maakt het kabinet volgens bronnen morgen ook bekend dat middelbare scholen na de zomervakantie weer helemaal open mogen. Leerlingen hoeven dan alleen nog tot de docenten anderhalve meter afstand te houden.
Het OMT, waarin deskundigen zitten, vergaderde maandag over een pakket aan versoepelingen. Het gaat verder om de heropening van sportscholen, kantines, casino's en sauna's. Die moeten wel aan allerlei voorwaarden voldoen zoals een goede ventilatie en maatregelen om afstand te kunnen houden.

STAPSGEWIJS

Het kabinet volgt niet alle adviezen van het OMT, maar op de hoofdlijnen gebeurt dat wel. De afgelopen weken zijn al stapsgewijs flinke versoepelingen van de coronamaatregelen doorgevoerd. Het aantal nieuwe besmettingen daalt al weken gestaag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.