RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Middelbare scholen blij met versoepeling: 'Het is absoluut noodzakelijk'

PROVINCIE UTRECHT - Scholen in de regio zijn blij dat na de zomervakantie het voortgezet onderwijs waarschijnlijk weer helemaal open mag. Het Outbreak Management Team denkt dat er ruimte is om deze versoepeling door te voeren. De leerlingen zouden dan geen afstand meer hoeven te bewaren tot elkaar maar wel tot de docenten.

Waarschijnlijk worden de versoepelingen woensdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie. Daarin zal ook gesproken worden over andere versoepelingen die vanaf 1 juli in moeten gaan, zoals de de heropening van onder meer sportscholen, kantines, sauna's en casino's.

SOCIAAL
MuriŽlle Springer is rector van 't Atrium, een middelbare school in Amersfoort. Ze vindt het heel goed als de scholen straks weer voor alle leerlingen opengaan en om meerdere redenen. "Als school hebben we niet alleen kwalificerende functie, maar ook een socialiserende functie. Leerlingen gaan tenslotte niet alleen naar school zodat ze over een paar jaar een diploma op zak hebben, ook de sociale functie is erg belangrijk. Nu is telkens ongeveer een derde van de leerlingen op school en het andere deel volgt de lessen op een andere manier, bijvoorbeeld digitaal. Maar voor de leerlingen is het beter om hun klasgenoten om zich heen te hebben."

Henk van Ommen, rector op Het Baarnsch Lyceum, beaamt dat. Ook hier hopen ze dat woensdag versoepelingen voor na de zomervakantie worden aangekondigd. "Het is absoluut noodzakelijk," zegt Van Ommen. "Wat we nu mogen is zeer beperkt, waardoor er tijdens een les maar acht of negen leerlingen in een klas zitten. Het kost de docenten nu erg veel energie en we kunnen maar weinig onderwijstijd waarmaken."

Dat herkent Springer van 't Atrium. "Voor de docenten is het goed om straks weer de hele klas voor zich te hebben. De werkdruk is nu namelijk een stuk hoger, omdat een deel van de klas digitaal les krijgt en andere leerlingen de lessen in de klas volgen. Het scheelt enorm als alle leerlingen de lessen straks op school kunnen krijgen." Toch heeft de school ook veel geleerd de afgelopen tijd over de andere manier van lesgeven. Er wordt gekeken hoe dit in de toekomst kan bijdragen aan het onderwijs.

KWETSBARE LEERLINGEN
Ook op De Breul in Zeist is de eerste reactie op het nieuws positief. "Als we weer helemaal open mogen is dat wel een opluchting", zegt rector Ferry Brokers. "Het sociale aspect is daarbij heel belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de eersteklassers, die moeten wennen aan een nieuwe groep. Dat gaat makkelijker als we weer naar school gaan. Tegelijkertijd moeten we ook rekening blijven houden met kwetsbare leerlingen en medewerkers. Die zouden bijvoorbeeld toch op afstand les kunnen blijven krijgen of geven, via de computer bijvoorbeeld. Dat ligt aan de richtlijn."

Daarnaast houden ze er in Zeist rekening mee dat er misschien later dit jaar een tweede coronagolf komt. "Er zijn dan weer maatregelen nodig", legt Brokers uit. Maar in de afgelopen maanden hebben ze een hoop geleerd wat betreft het lesgeven op afstand, dus dat ziet hij met vertrouwen tegemoet. "We zijn er klaar voor!"

DOCENTEN
Iets waar de scholen ook na de vakantie rekening mee moeten houden is het bewaren van de anderhalve meter afstand tussen leerlingen en docenten. Dat is nu ook zo, maar blijft waarschijnlijk na de zomer van kracht. Daarnaast moet er extra rekening worden gehouden met kwetsbare groepen. Bij 't Atrium gaat het dan vooral om een aantal docenten dat in een risicogroep valt. "We gaan kijken hoe we die afstand zo goed mogelijk kunnen bewaren. Docenten die het willen kunnen bijvoorbeeld een mondkapje dragen of een vestje aantrekken waarmee duidelijk wordt dat afstand houden belangrijk is. De komende tijd gaan we nadenken wat we allemaal kunnen organiseren." Hierover heeft de school ook contact met andere scholen.

Ook in Baarn denken ze de komende tijd na over het houden van de anderhalvemetermaatregel. "Sommige medewerkers hebben in gesprekken al wel aangegeven dat ze daar zorgen over hebben", zegt Van Ommen. Hij heeft begrip voor die zorgen. Zo'n tien procent van de ruim 100 medewerkers van Het Baarnsch Lyceum zit in een kwetsbare groep. Hier wil de school rekening mee houden. "We gaan kijken wat dit precies betekent, bijvoorbeeld voor de manier van lesgeven." De school wil voor de zomervakantie begint, half juli, een plan klaar hebben.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -