Ouderen staan voor uitdaging tijdens hittegolf in coronatijd: 'Houd een extra oogje in het zeil'

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT - Verpleeghuizen staan voor een uitdaging de komende dagen: er wacht mogelijk een hittegolf en door corona wordt het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimten afgeraden door het RIVM. Toch maken de meeste verzorgingstehuizen zich niet al te druk. "We hebben wel voor hetere vuren gestaan."
Met name ouderen kunnen kwetsbaar zijn in tijden van extreme hitte, en laat dat nu net dezelfde groep zijn die ook gevaar loopt tijdens de coronacrisis. "Vanaf 70-jarige leeftijd kunnen er problemen ontstaan en hoe ouder je wordt, des te groter die problemen worden", zegt Marielle Emmelot-Vonk, medisch afdelingshoofd geriatrie bij het UMC Utrecht.
Het is daarom belangrijk om, ondanks de maatregelen vanwege corona, toch een beetje een oogje in het zeil te houden bij een oudere tijdens de hittegolf. "Natuurlijk moet je voorzichtig zijn tijdens deze coronatijd, maar je kunt wel bellen om te informeren hoe het gaat en te vragen of de oudere genoeg gedronken heeft."

DORSTPRIKKEL

Jongeren hebben minder moeite met de warmte. "Zij drinken meer, omdat hun dorst beter wordt gestimuleerd. Als je buiten bent en het is warm, krijg je een enorme dorstprikkel. Bij ouderen werkt die prikkel niet goed, en daardoor hebben zij niet door dat ze aan het uitdrogen zijn", vertelt Emmelot-Vonk. "Daarnaast hebben ouderen ook meer moeite met hun warmtehuishouding. Als je jong bent, ga je transpireren. Ook dat systeem werkt bij ouderen minder goed."
Een praktische tip van de arts: "Zet een kan water van minstens 1,5 liter in de koelkast en controleer aan het einde van de dag of die kan leeg is. Zo heb je precies het overzicht van hoeveel er gedronken is."
Marielle Emmelot-Vonk van het UMC Utrecht over hittgolf en ouderen
SIËSTA
Genoeg drinken is namelijk het belangrijkste om te voorkomen dat je wordt bevangen door de hitte. En verder: "Je gordijnen dichthouden, aan het begin of het einde van de dag alle ramen open zetten, op een wat koeler moment van de dag buiten een ommetje maken en je rustig houden. Het is niet voor niets dat ze in Spanje op het heetste moment van de dag een siësta houden. Het zijn eigenlijk allemaal relatief simpele dingen, maar juist daarom wel heel belangrijk om toch gewoon te doen."

VENTILATOREN

Voor ouderen in verpleeghuizen is er tijdens de coronacrisis nog een nieuw probleem ontstaan in combinatie met de warmte. Daar mogen nu namelijk geen ventilatoren worden gebruikt. Het is volgens het RIVM nog niet duidelijk of het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte voor een grotere kans op besmetting zorgt.
"Dat is wel een uitdaging", zegt Jeroen Schackman, directeur-bestuurder van Zorggroep De Vechtstreek. "Binnenkort wordt er bij ons airco geïnstalleerd in de huiskamers, het is alleen nog afwachten of dat op tijd is voor de hittegolf. Maar inmiddels hebben we zo'n beetje ieder jaar een hittegolf, dus we zijn er al een beetje aan gewend. Er zijn duidelijke protocollen: we delen extra vaak drinken uit, zorgen voor bouillon en zoute hapjes en hebben over het algemeen veel extra aandacht voor het binnenkrijgen van vocht."
Het Gastenhuis in Vleuten heeft geen zorgen over het gebrek aan ventilatoren, vertelt Diane de Jong. "Wij hebben een heel nieuw gebouw met vloerkoeling. Hier binnen is het gemiddeld vijf graden koeler dan buiten en hebben er dus geen last van."

REURING

Bij de verzorgingstehuizen van Warande, met woonlocaties in Bilthoven, Houten en Zeist, zien ze de hete dagen met vertrouwen tegemoet. "Zodra het RIVM ervoor waarschuwt, treedt bij ons het hitteprotocol in werking. Dan houden we extra drinkrondes en de kamers extra gekoeld. We proberen zoveel mogelijk natuurlijk te ventileren, dus ramen tegen elkaar open te zetten. Als het zo lang heet is als vorig jaar, krijg je op een gegeven moment wel moeilijk de warmte uit de gebouwen. Voor nu verwachten we daar nog geen problemen mee."
Omdat de bezoekersregelingen versoepeld zijn, kunnen vrijwilligers de boel weer wat beter in de gaten houden. "Er is gelukkig weer wat reuring in het verpleeghuis. En over het algemeen geldt voor veel van onze bewoners dat ze wel voor hetere vuren hebben gestaan. Ze nemen het allemaal zoals het komt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.