Utrecht stopt over een half jaar met apart inzamelen van plastic, blik en drankpakken

UTRECHT - Utrecht stopt met het apart inzamelen van plastic, blik en drankpakken. Nu brengen veel inwoners het zogenoemde pmd-afval naar een container in de buurt of ze doen het in een speciale kliko, maar dat hoeft straks dus niet meer, vindt het college van burgemeester en wethouders. Als de gemeenteraad ermee instemt zou het apart inzamelen van plastic straks verleden tijd zijn.
De gemeente wil overstappen op het nascheiden van afval. De machines bij de afvalverwerkingsbedrijven kunnen het plastic en blik beter uit elkaar halen. Na een proef blijkt volgens de gemeente dat nascheiden meer milieuwinst oplevert dan scheiden aan de bron. Amsterdam kondigde in april al aan dat het volgend jaar stopt met het apart inzamelen van pmd-afval. Ook Nieuwegein en Bunschoten stappen over op nascheiden.
Het Utrechtse plan moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Als die instemt, stopt de inzameling van plastic vanaf 1 januari stapsgewijs. Per wijk worden inwoners daarover geïnformeerd.
Klaas Verschuure, wethouder circulaire economie: "De techniek in de wereld van de afvalverwerking staat niet stil. Daarom willen we graag verder verkennen wat we anders en beter kunnen doen. Het belangrijkste is dat we zo veel mogelijk afval willen voorkomen en het afval dat we dan toch nog hebben, moet zo goed mogelijk hergebruikt kunnen worden."

NIEUWE INZAMELEN

Utrecht blijft wel doorgaan met het zogeheten nieuwe inzamelen. Dat betekent dat er overal in wijken containers zijn (of nog komen) voor het restafval, waar dan straks het pmd-afval dus weer bij mag. Daar blijven wel aparte containers voor papier, glas en gft (groente, fruit en tuinafval). De containers die nu zijn bedoeld voor plastic blijven staan en zullen worden gebruikt voor het inzamelen van bijvoorbeeld papier.
Het apart inzamelen van gft-afval leidt tot irritaties bij mensen, omdat de bakken behoorlijk kunnen stinken. Met name flatbewoners klagen hierover. De gemeente zegt dat er nieuwe inzamelmethoden komen in flats, zodat bewoners dat afval niet meer een week lang hoeven te bewaren in de afvalemmer, maar ze elk moment kunnen wegbrengen naar een container.

BINNENSTAD

De gemeente denkt nog na over een apart voorstel om de afvalscheiding in de historische binnenstad te vebeteren. Daar blijft het nieuwe inzamelen een lastig project omdat er niet altijd ruimte is voor ondergrondse containers. Op dit moment hoeven inwoners daar ook hun gft-afval niet te scheiden.

DOELSTELLING

Landelijk is het de bedoeling dat er dit jaar niet meer dan 100 kilo afval per persoon per jaar wordt geproduceerd. In Utrecht ligt dat getal boven de 200 kilo per persoon. Volgens de gemeente daalt de hoeveelheid afval per persoon wel een beetje. In zo'n vijf jaar tijd is het met 27 kilo per Utrechter afgenomen, maar daarmee is de doelstelling van 100 kilo per persoon nog lang niet gehaald.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.