Nóg een stadsstrand in Utrecht: dit keer bij Villa Jongerius

© Google Earth
UTRECHT - Pop-up stadsstranden en terrassen springen als paddenstoelen uit de grond. Afgelopen weekend opende in Utrecht DEMKA Kade aan Amsterdam-Rijnkanaal, donderdag is het de beurt aan Strand bij Jongerius aan het Merwedekanaal. Op die dag opent ook groot wisselterras bij de Werkspoorkathedraal. Utrecht had al stadsstrand Soia in Oog in Al en Roost aan de Singel bij Paardenveld.
Duizend vierkante meter van een zandvlakte bij Villa Jongerius is omgetoverd tot een sport- en spelterrein voor alle leeftijden en een groot horecaterras met zestig zitplaatsen. Bezoekers kunnen er bijvoorbeeld terecht voor jeu de boules, beachvolley en badminton. Jonge kinderen kunnen er spelen met emmertjes en schepjes in het zand.
FC Utrecht-spelers Sean Klaiber, Adam Maher, Maarten Paes en Tommy st. Jago gaan bij de opening onderling de strijd aan met een voetvolleywedstrijd. Clubeigenaar Frans van Seumeren verricht de prijsuitreiking. Hij is de kleinzoon van ondernemer Jan Jongerius die kantoor hield in de villa.
Het Jongeriuscomplex is een rijksmonument uit de jaren dertig. Het bestaat uit een villa, tuin en een kantoor. Na een restauratietraject heeft het complex sinds 2018 haar oorspronkelijke verschijning terug.
© D.C. Goosen, Het Utrechts Archief
Het is nu een vergader- en congreslocatie gericht op de zakelijke markt. "Daarom is het complex normaal gesproken niet toegankelijk voor particulieren. Met Strand bij Jongerius wordt hierop deze zomer een uitzondering gemaakt", aldus de initiatiefnemers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.