RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Ondernemers protesteren: 'Wij kunnen toch ook op 1,5 meter werken? Maar dat mag niet'

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Waarom mag een pretpark wel open en de kermis niet? Waarom zijn er wel weer weekmarkten maar nog geen braderieën? Ondernemers uit de horeca- en evenementenbranche protesteren vandaag in Den Haag tegen de coronamaatregelen, terwijl hun collega's dat doen in Nijmegen. Volgens ondernemers wordt er met twee maten gemeten. "Als het ergens anders veilig kan, dan kan dat bij ons ook."

Het zou de drukste zomer ooit moeten worden voor Gera van Vliet en Loek Hartog uit Breukelen. Ze organiseren foodtruck-festivals, maar in plaats van een zomer vol evenementen is alles afgelast. "We zijn naar nul gegaan, dat resulteert in nul inkomsten", zegt Hartog. En dus wringt de schoen niet alleen, zegt zijn partner Vera van Vliet, "de schoen past niet meer."

De willekeur stoort de ondernemers het meest, vindt ook John Gruter uit Maarssen. Hij verkoopt voetencrème op jaarmarkten en braderieën en doet dat niet onverdienstelijk: Gruter is vijfvoudig Nederlands Kampioen voor standwerkers. Gruter: "Nederland versoepelt steeds meer en dat is alleen maar mooi, maar wij worden toch een beetje vergeten. Alles mag weer een beetje open, zelfs de sauna's en de sportscholen. Wij kunnen dan toch ook werken op 1,5 meter? Maar dat mag gewoon niet."

 John Gruter verkoopt voetenzalf op jaarmarkten. John Gruter verkoopt voetenzalf op jaarmarkten. | Foto: RTV Utrecht

In principe mogen de ondernemers weer op 1 september beginnen. In de praktijk merken de festivalorganisatoren daar nog weinig van. "Bij gemeenten durft niemand iets te zeggen", zegt Loek Hartog. En september is ook wel aan de late kant, zegt standverkoper Gruter. Een groot deel van de Nederlanders is voor die tijd immers al op vakantie geweest in eigen land. "De consument gaat een leuk dagje uit missen. Het blijft entertainment natuurlijk. Het is fun, plezier én vermaak."

De horeca- en evenementenbranche protesteert vanmiddag in Den Haag. De standhouders bieden een petitie aan in Nijmegen aan burgemeester Bruls. De burgemeester is voorzitter van het landelijk overleg van veiligheidsregio's.


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -