Janita fotografeert mensen die een hartstilstand overleefden: 'Een heel kwetsbaar gezicht'

Janita Sassen
Janita Sassen © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
AMERSFOORT - Even Dood: zo heet het fotoboek dat de Amersfoortse Janita Sassen aan het maken is. Ze portretteert mensen die een hartstilstand hebben gehad. "Ik begon aan dit project nadat mijn eigen man Bert een hartstilstand had overleefd", vertelt ze.
"Bert heeft zuurstoftekort gehad waardoor hij hersenletsel opliep. Het zette mijn leven volledig op z'n kop. Ik zag hoe heftig het was om een hartstilstand te overleven. De foto die ik, per toeval, van hem maakte, had zo'n impact op me dat ik op zoek ging naar anderen die net als Bert een renanimatie na hartstilstand hadden overleefd."
Zijn blik vertelt alles. Daar zit boosheid, angst en leegte in...
Janita Sassen
Janita: "Ik wist meteen dat deze foto op de omslag van het boek moest komen."
Janita: "Ik wist meteen dat deze foto op de omslag van het boek moest komen." © RTV Utrecht/ Nathalie Ringrose
De foto die Janita van haar man maakte, raakte haar diep. "Zijn blik vertelt alles", zegt ze. Boosheid, angst en leegte: het zit er allemaal in. "Het ziet er een beetje triest uit", zegt Bert er zelf over. "Vroeger keek ik nooit zo, maar tegenwoordig kijk ik altijd een beetje triest. Het is een heel kwetsbaar gezicht. En zo voel ik me ook een beetje. Ik ben ook heel kwetsbaar geworden."

LITTEKENS

Ook de andere foto's die Janita maakte, tonen de mensen op hun kwetsbaarst. In hun ondergoed, zodat het litteken van de operatie of de aangekomen kilo's zichtbaar is. Lichamen zonder poespas of opsmuk, op de gezichten één en al emotie. Naast de portretten staan er interviews met de geportretteerden. Hoe was je leven, wat is er gebeurd en hoe is het nu?
Janita fotografeert haar eigen man Bert.
Janita fotografeert haar eigen man Bert. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
Bijna vijf jaar later heeft Janita ruim 40 mensen voor haar lens gehad waarvan een deel uit haar woonplaats Amersfoort komt. Janita: "Voor mij is dit project ook een onderdeel van het verwerken van wat er met mijn eigen man gebeurd is. Maar ook sommige geportretteerden gaven aan dat het project voor hun onderdeel van het verwerken was. Dat is het mooie hiervan. Je doet ertoe als fotograaf. Je bent niet alleen maar mooie plaatjes aan het schieten, nee het gaat verder dan dat."
Route C is het nieuwe cultuurprogramma van RTV Utrecht. De mooiste cultuurverhalen in de breedste zin uit alle streken van onze regio. Het is vanaf 21 juni te zien. De eerste uitzending is om 08.25 uur en wordt daarna ieder uur herhaald. Naast het televisieprogramma vind je de verhalen ook terug in de app en op de website van RTV Utrecht. Zodra het programma is uitgezonden, kan het hier teruggekeken worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.