Van Zanen verbood zondag demonstratie in Utrecht

Spandoek bij een eerdere betoging in De Meern
Spandoek bij een eerdere betoging in De Meern © RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Burgemeester Jan van Zanen heeft een demonstratie afgelopen zondag tegen het coronabeleid verboden. Uit een raadsbrief blijkt dat tienduizend mensen op het Jaarbeursplein wilden samenkomen, op dezelfde dag dat een betoging in Den Haag totaal uit de hand liep.
Het verzoek om in Utrecht te mogen demonstreren kwam vrijdag aan het begin van de middag binnen op het gemeentehuis. Afzender was een groepering die zich 'Nederland in Opstand' noemt.
Van Zanen schrijft aan de gemeente dat de demonstratie grote risico's met zich mee zou hebben gebracht op het gebied van naleving van de coronaregels. Het was in zijn ogen te kort dag om naar alternatieve vormen of locaties te zoeken.

Nu op 4 juli

Inmiddels is een nieuw verzoek binnengekomen voor een protest op zaterdag 4 juil. Van Zanen kijkt daar nog naar. Afgelopen zondag zijn bij verschillende stadhuizen bloemen en pamfletten neergelegd; uit de opschriften valt op te maken dat die van dezelfde partij afkomstig was die wilde demonstreren.
In Den Haag ging een betoging op het Malieveld wel door, hoewel ook die eerst verboden was. Toen relschoppers zich onder de betogers mengden, greep de ME met harde hand in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.