Mogelijk voor derde keer tbs voor man die thuishulp met steen op het hoofd sloeg

© Google Streetview
UTRECHT - Een 49-jarige man die wordt verdacht van poging tot doodslag op een Utrechtse thuiszorgmedewerkster wordt mogelijk voor de derde keer op rij tot tbs met dwangverpleging veroordeeld. Naast de nieuwe behandeling eist het OM vijf jaar gevangenisstraf tegen de man en zou hij het slachtoffer 9500 euro schadevergoeding moeten betalen.
Mike P. viel de vrouw op 23 mei vorig jaar vanuit het niets aan in een flatwoning aan de Lichtenberchdreef in Overvecht, waar zij aan het werk was. Hij was een dag eerder na een kort proefverlof niet teruggekeerd naar de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht, waar hij werd behandeld. In plaats daarvan had hij drugs gebruikt en de nacht doorgebracht bij een vriendin.

BRUTE AANVAL VANUIT HET NIETS

Het slachtoffer was bij de vriendin van P. aan het werk, toen ze een geluid in de keuken hoorde. Toen ze ging kijken, kwam P. van achter een pilaar tevoorschijn en sloeg hij haar op het hoofd met een zak waarin een steen zat. Daarna zou hij hebben geprobeerd haar nek om te draaien en haar te wurgen. Hij zou de vrouw ook in het gezicht hebben geslagen en gestompt, terwijl hij bovenop haar zat.
Mike P. zegt dat hij de uren voor het incident heel erg angstig werd, omdat hij dacht dat iemand hem iets aan wilde doen. De thuishulp zou hij voor iemand anders hebben aangezien toen hij haar aanviel. Hij zou niet van plan zijn geweest om haar te doden, maar wilde vooral het huis uit vluchten. Dat hij de vrouw bij haar nek greep, zou door het OM ten onrechte worden gezien als een poging om haar te wurgen. Volgens zijn advocaat is hooguit sprake geweest van een poging tot zware mishandeling.

VERMINDERD TOEREKENINGSVATBAAR

Volgens de officier van justitie is echter bewezen dat de tbs'er een vrouw die hij kende wilde doden door haar met een steen op het hoofd te slaan en het daarna af te maken. Dat zou hij tijdens zijn eerste verhoor bij de politie hebben gezegd. Hij had alleen de verkeerde vrouw aangevallen. De verdachte is volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum verminderd toerekeningsvatbaar, maar herinnert zich nog wel delen van wat er is gebeurd.
Mike P. heeft de afgelopen 18 jaar voornamelijk doorgebracht in tbs-klinieken. Hij kwam daar in terecht als veelpleger na het plegen van een groot aantal overvallen. Ook tijdens twee eerdere proefverloven ging hij in de fout, onder meer door opnieuw een overval te plegen. Volgens deskundigen is het onzeker of een nieuwe tbs-behandeling wel effect zal hebben, maar zij willen P. nog niet gelijk opgeven. Een nieuwe behandeling zou ook een ander karakter hebben, omdat het dit keer voor een poging tot doodslag zou zijn.

STRESS EN DRUGS

De verdachte maakte in de rechtszaal een verwarde en onzekere indruk. Deskundigen die P. hebben onderzocht in het Pieter Baan Centrum, hebben verschillende stoornissen bij hem vastgesteld. De kans dat het fout met hem gaat, zou extra groot worden bij stress en drugsgebruik. Zij hebben geen psychose bij hem vast kunnen stellen, waardoor hij niets meer zou weten.
Tijdens de zitting had Mike P. veel kritiek op de manier waarop hij in de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek was behandeld. Hij zou daar medicijnen hebben gekregen die hem naar eigen zeggen levensgevaarlijk maken. P. zou zijn behandelaars daar ook op hebben aangesproken. Zijn hoofdbehandelaar was door de verdediging opgeroepen als getuige, maar wilde vanwege het medisch beroepsgeheim geen vragen beantwoorden in de rechtzaak.
Mike P. zei aan het eind van de zitting dat hij niet opgeeft en hoopt dat een nieuwe tbs-behandeling in een andere kliniek wel zal aanslaan. Hij zei ook dat het hem spijt wat hij de thuishulp heeft aangedaan. Zij heeft intensieve therapie nodig om over de mentale klap heen te komen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.