Provincie trekt vergunning biogascentrale Bunschoten definitief in

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De Gedeputeerde Staten van de provincie Utrecht heeft besloten de vergunning van de biogascentrale in Bunschoten definitief in te trekken. Volgens de provincie bestaat "een ernstig gevaar dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen".
Het besluit volgt op het ontwerpbesluit dat de provincie begin maart nam naar aanleiding van een advies van het Landelijk Bureau Bibob en informatie vanuit het Openbaar Ministerie. Vanwege een geheimhoudingsplicht kan de provincie niet vertellen om welke strafbare feiten het gaat. Vermoedelijk gaat het om een grote fraudezaak waar het bedrijf al langer in verwikkeld is.

'HOOG SPEL'

Daarin wordt A. van de Groep en Zonen B.V., zoals het bedrijf voluit heet, verdacht van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet. Het OM deed vijf jaar onderzoek naar de zaak en vermoedt dat er duizenden tonnen illegale meststoffen bij Nederlandse en Duitse landbouwbedrijven terecht zijn gekomen. Om dit te kunnen doen zouden opzettelijk papieren zijn vervalst.
Wouter de Jong, de voorzitter van het bestuur van de biogascentrale zegt dat dit niet het geval is. "Omdat het toen een legale activiteit was. Ik zal niet zeggen dat het met de labeling toen helemaal goed is gegaan. Maar daar gaat het ook niet om, het is nooit de bedoeling geweest om daar geld mee te verdienen. Het is feitelijk gewoon een legale afvoer geweest en als daar in de labeling iets niet helemaal goed is geweest, is dat al lang niet meer zo."
Waar directeur Arie van de Groep in maart nog sprak over nieuws dat rauw op zijn dak kwam, zag hij dit besluit wel aankomen: "Ik kan me voorstellen dat de Gedeputeerde Staten gewoon van zich af wil bijten en hoog spel wil spelen. Ze zullen ons beroep wel gezien hebben, maar ik heb in de tussentijd nooit een bestuurder gesproken."

IN BEROEP

De biogascentrale heeft zes weken de tijd om het bedrijf te sluiten. Daarnaast kan het bij de rechtbank beroep aantekenen en om een voorlopige voorziening vragen. Als de rechter meegaat in dat verzoek, mogen de bedrijfsactiviteiten zo lang voortgezet worden als dat de rechter bepaalt.
Er bestaat geen twijfel dat de centrale in beroep gaat. "We hebben inderdaad een strafzaak en ik vind het goed dat ze dat op de voet volgen, maar de zaak wordt in december behandeld en in maart moet er een uitspraak komen. Wacht dat dan even af, want ik weet zeker dat een groot deel van de aanklachten verworpen zullen worden", aldus van de Groep.
"Dit is allemaal op aannames gebaseerd", stelt hij verder. "Er kan wel wat bloed uit vloeien, maar ik weet zeker dat de zwaardere strafbare feiten allemaal zullen vallen. We gaan dit zo snel mogelijk aanvechten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.