Amersfoort wil van houtvuurtjes af: 'Geen verbod, wel bewustwording'

© Pixabay
AMERSFOORT - Een knisperend houtvuurtje of een barbecue met vrienden kan best gezellig lijken, toch schuilt er een gevaar in: het is namelijk ongezond. De gemeente Amersfoort wil daarom inwoners gaan waarschuwen met de campagne 'Hout stoken is minder romantisch dan je denkt'.
Amersfoort wil in 2030 CO2-neutraal zijn, terwijl het verkeer alleen maar drukker wordt. De gemeente gaat daarom onder meer experimenteren met rijden op waterstof, slimme bevoorrading en bezorging in de binnenstad. Maar ook bewustwording bij mensen over houtstook staat op het programma om een schone lucht te realiseren.
"Wat ik duidelijk wil maken is dat mensen bewust moeten zijn van wat het doet: houtkorven, barbecue op kooltjes en dergelijke zijn nogal slecht voor de lucht, zeker omdat je er dichtbij staat", vertelt wethouder Hans Buijtelaar. Het gaat volgens hem niet alleen om de eigen gezondheid, maar ook die van de omgeving.
Een verbod op houtvuurtjes of vuurkorven komt er niet, benadrukt de wethouder. "Het gaat mij niet om het wijzen met het vingertje, maar wel om het zeggen: let op, dit doet het met je gezondheid." Door middel van billboards in de stad wil de gemeente die bewustwording dus vergroten, maar er is ook een website met achtergrondinformatie.
Wethouder Hans Buijtelaar: "Het gaat mij niet om het wijzen met het vingertje"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.