Hitteplan van kracht in Utrecht: drink water, smeer goed en let op elkaar

BILTHOVEN - Het RIVM heeft het hitteplan geactiveerd. Dit betekent dat de overheid mensen oproept om genoeg te drinken, dunne kleren te dragen, de schaduw op te zoeken en zich goed in te smeren.
Ook moeten mensen elkaar goed in de gaten houden, want de hitte kan gevaarlijk zijn voor "ouderen, babys, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement".
Het hitteplan geldt voor Zuid-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. In die provincies wordt het komende dagen meer dan 27 graden. Bovendien schijnt de zon zo krachtig dat de huid binnen een kwartier kan verbranden.

VENTILATOR

Vanwege de corona-uitbraak ziet het hitteplan er anders uit dan gebruikelijk. Mensen kunnen gewoon een ventilator gebruiken voor verkoeling, eventueel met een bevroren flesje water ervoor, maar het RIVM raadt aan om ervoor te zorgen dat "dat de luchtstroom van de ventilator niet van de ene naar de andere persoon gaat". In verpleeghuizen wordt het gebruik van ventilatoren in gemeenschappelijke ruimten zelfs afgeraden door het RIVM.
Drie jaar geleden gaf de Utrechtse cabaretier Claudia de Breij nog op hilarische wijze tekst en uitleg over het nationaal hitteplan.

ZWEMMEN

De hitte van deze week nodigt natuurlijk ook uit om te gaan zwemmen. De provincie Utrecht heeft 27 officiële zwemwaterplekken in de natuur. Waar kan je veilig een duik nemen en waar niet? Dat vind je op deze kaart.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.