RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Zwemmers moeten oppassen voor blauwalg: hier kan je veilig een duik nemen

PROVINCIE UTRECHT - De hitte van deze week nodigt uit om te gaan zwemmen. Waterbeheerders in het hele land waarschuwen wel voor een verhoogde kans op blauwalg. Door de droogte van de afgelopen maanden en de hoge temperaturen kan de ziekmakende bacterie zich nu heel snel ontwikkelen. Blauwalg kan onder meer huidirritatie en maag- en darmproblemen veroorzaken.

De provincie Utrecht heeft 27 officiŽle zwemwaterplekken in de natuur. Op deze kaart, die steeds weer wordt vernieuwd, zie je waar je veilig een duik kan nemen en waar niet.Inspecteurs controleren op bijna negenhonderd zwemlocaties in Nederland regelmatig de kwaliteit van het Nederlandse natuurwater. Wanneer er een waarschuwing of negatief zwemadvies wordt gegeven, wordt deze automatisch aan de kaart toegevoegd. De inspecteurs kijken naar de aanwezigheid van bacteriŽn als intestinale enterokokken (IE) en E. Coli. Daarnaast letten ze op de algemene veiligheid bij de zwemlocatie en er wordt gekeken naar andere soorten vervuiling, zoals blauwalg. Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien.

NEGATIEF ZWEMADVIES
Op vier plekken in Midden-Nederland geldt op dit moment een negatief zwemadvies. Wie naar de Loosdrechtse Plassen wil moet rekening houden met een slechte waterkwaliteit bij De Meent en bij het peuterbad bij De Strook. Hier geldt sinds enige jaren al een negatief zwembadvies. Ook zwemmen in 't Kleine Zeetje in Spakenburg wordt ontraden. Daar is blauwalg geconstateerd. Om dezelfde reden geldt een negatief zwemadvies bij recreatie Everstein in Hagestein.

DE MUNT
In de provincie Utrecht zijn meerdere plekken waar ondanks een verbod toch wordt gezwommen. Kinderen werden vorig jaar ziek na een duik in het Merwedekanaal bij de Munt in Utrecht. Zwemmen in dit vaarwater is niet toegestaan, benadrukt Rijkswaterstaat. Twee jaar geleden leidde een ongeluk met een brugspringer bij De Munt tot de vraag of het verbod moest worden aangescherpt, maar dat vond de wethouder toen niet nodig.

Met het warme weer is de verleiding ook groot om verkoeling te zoeken in het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Maar zwemmen is hier gevaarlijker dan het lijkt, waarschuwt Rijkswaterstaat. Vooral op plaatsen waar waterrecreatie en scheepvaart te dicht bij elkaar komen kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. Van de schepen gaat een flinke zuigende werking uit. Daardoor kunnen stromingen en kolken ontstaan. Bovendien zijn zwemmers voor schippers vaak niet goed zichtbaar. Een groot schip kan daarnaast niet zo snel vaart minderen als een klein bootje.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -